Per Ekstorm på Aspö har egen brunn. Sommartorka och mindre vatten skapar oro för djuren på gården. I klippet berättar han hur det varit för honom och djuren på gården. Foto: SVT

Risk för sinande brunnar: ”Klart man känner oro”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha egen brunn kan vara besvärligt. Speciellt då de senaste somrarna varit torra och vintrarna varma med liten nederbörd.

– Det är klart man känner oro, säger Per Ekstorm som har egen brunn på Aspö utanför Strängnäs.

Enligt Sveriges geologiska undersökningar, SGU, tillhör Sörmland den del av landet där grundvattennivåerna är under det normala. Det behöver inte alltid betyda att det är någon fara. Kommuner tar ofta sitt grundvatten från stora rullstensåsar som innehåller mycket vatten som inte tar slut i första taget. Det här varierar dock var i länet man befinner sig och längs kusten ser det sämre ut än i inlandet.

SGU: ”Var vaksam”

De som har det allra mest besvärligt är de med egna brunnar. Torra somrar och vintrar med hög temperatur och liten nederbörd kan göra att brunnarna snabbt blir vattenlösa.

– Har man erfarenhet av att vattnet sjunkit tidigare, så ska man vara vaksam, säger Bo Thunholm, grundvattengeolog på SGU.

Per Ekstorm på Aspö har egen brunn och erfarenhet av hur de senaste somrarna påverkat vattentillgången.

I klippet berättar han hur det varit för honom och djuren på gården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.