LO:s ordförande Johan Lindholm står utanför LO-borgen i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör LO:s ordförande Johan Lindholm om nattissituationen som han ser som ett misslyckande. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

LO kräver skärpt lag om nattis – reagerar efter föräldrarnas larm: ”Det är ju galet”

Publicerad

Efter SVT Sörmlands reportage om de långa nattisköerna i Eskilstuna reagerar fackjätten LO. Nästan hälften av Sveriges kommuner saknar barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Nu vill LO att nattis lagstadgas.

– Innehållet i den lagstiftningen behöver inte vara mer konkret än att det ska erbjudas fullt ut. Det är arbetarna som ser till att Sverige fungerar och då ska Sverige fungera även för dem, säger ordföranden Johan Lindholm.

År 2022 erbjöd 170 av 290 kommuner i Sverige barnomsorg på obekväm arbetstid, enligt en rapport från LO.

Enligt skollagen ska kommuner sträva efter att erbjuda nattis, men det finns egentligen ingen lagstadgad rätt till omsorg på kvällar, nätter och helger. Johan Lindholm tycker inte att den nuvarande formuleringen räcker.

”Det är ju galet”

LO har länge sett ett behov av en ändrad lagstiftning och anser att det blir mer och mer angeläget.

– Inte minst var vi uppmärksammade på det i och med inslaget om Martiale. 15 år i LSS, tre barn och har flyttat till en annan stad. Så får hon höra att hon ska byta jobb, det är ju galet.

Ministern vill inte skärpa lagen

Frågan har också väckts flera gånger i riksdagen. Skolminister Lotta Edholm (L) har uttryckt att hon är skeptisk till att skärpa lagen. Hon menar att det är viktigt att kommunerna har flexibilitet att själva bestämma hur de kan möta behovet.

– Jag tycker att lagstiftningen är ganska tydlig, och eftersom det är kombinerat med statsbidrag finns det alla möjligheter i dag att se till att dessa föräldrar – de är inte jättemånga, det ska man ha klart för sig – kan få en individuell bedömning och få barnomsorg på obekväm arbetstid, sa Lotta Edholm i en riksdagsdebatt i höstas.

LO:s ordförande menar att det finns ett mörkertal kring hur många som har behov av nattis. Hör honom berätta mer om kravet i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.