Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luna och hennes moster Elin följer med vad som händer i ridhuset. Hör vad djuren betyder för Lunas rehabilitering. Foto: SVT

Lunas mamma efter besöket i Sparreholm: ”Det här ger henne mer livslust”

Uppdaterad
Publicerad

Under några dagar i juli besökte 10-åriga Luna och hennes familj Sparreholm för att träffa sjukhushästen Hannibal och hans vänner. Besöket är en del i Lunas rehabilitering efter det grova våldsdådet som hon utsattes för i hemkommunen Skellefteå förra sommaren. 

– Vi hoppas att det här ska ge henne mer livslust och glädje, säger mamma Emelie.

Luna överfölls, våldtogs och ströps på väg hem från fritids och har efter övergreppet fått bestående hjärnskador och behöver ha assistans dygnet om.

– Hon har inget tal men hon är bra på att uttrycka sina känslor med små ljud och ansiktsuttryck, säger mamma Emelie.

I Sparreholm har hon fått stifta bekantskap med djuren i den ideella föreningen Sjukhushästen och hans vänner, vars syfte är att ge lindring och stöd till svårt sjuka barn. Moster Elin och lillasyster Ylva hjälper till och stöttar för att göra besöket så bra som möjligt för Luna.

10-åriga Luna träffar sjukhushästen Hannibal och grundaren till den ideella föreningen, Louise Chatteli. Foto: SVT

– De dagar som vi varit här har Luna varit väldigt glad för det mesta, enda gången hon var missnöjd var när vi gick ifrån djuren, säger mamma Emelie.

I klippet berättar mamma Emelie vilka framgångar Luna har gjort under den korta tiden i Sparreholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.