För att få hyra lägenhet av allmännyttan i Fröslunda, Brunnsbacken, Lagersberg eller i nyproduktion får din inkomst inte bestå av försörjningsstöd eller etableringsersättning.
Syftet med inkomstkravet i Fröslunda, Brunnsbacken och Lagersberg är att minska segregation och arbetslöshet i stadsdelarna. De tre områdena valdes ut eftersom arbetslösheten där ligger högt över genomsnittet i Eskilstuna.
Utöka inkomstkravet
Sverigedemokraterna och Moderaterna vill ha fler stadsdelar med inkomstkrav och kan tänka sig att låta det omfatta Kfasts alla fastigheter.
Både Liberalerna och Socialdemokraterna är öppna för att utöka det men är i dagsläget avvaktande.
– Vi är öppna för att ha det i fler områden där segregationen är stor. I nuläget har vi dock inte lagt några förslag på fler områden, säger Stefan Krstic (L) gruppledare för Liberalerna.
Ingen utökning
Centerpartiet och Kristdemokraterna vill ha kvar inkomstkravet men har inga planer på att bygga ut det.
– Vi stödjer beslutet, men vi står inte längst fram. Man kan komma att behöva omvärdera det, i de tider vi lever i förändras saker, säger Anders Nordin (C), gruppledare för Centerpariet.
Slopa helt
De enda partierna som helt är emot reglerna och vill slopa dem är Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
– Var ska människor bo? De trängs ju undan. Människor som inte uppfyller inkomstkraven får heller inte bostad i de privata bestånden, säger Maria Chergui (V), gruppledare för Vänsterpariet.
I videoklippet ovanför hör du vad oppositionsrådet Kim Fredriksson (SD) och Miljöpartiets gruppledare Marielle Lahti tänker kring inkomstkravet.
• VALKOMPASSEN: Få hjälp i ditt val – se vilka partier i Eskilstuna som tycker som du i SVT:s unika valkompass
Kfasts inkomstkrav
Inkomstkravet för områdena Lagersberg, Fröslunda och Brunnsbacken infördes första januari 2020. För nyproduktion träder reglerna i kraft första september 2022.
Syftet med inkomstkravet i Fröslunda, Brunnsbacken och Lagersberg är att minska segregation och arbetslöshet i stadsdelarna. De tre områdena valdes ut eftersom arbetslösheten där ligger högt över genomsnittet i Eskilstuna.
När det kommer till nyproduktion säger ägardirektivet följande: ”Kommunfastigheter ska tillsammans med ägaren utarbeta en riktlinje där försörjningsstöd och etableringsersättning inte ska utgöra huvudsaklig inkomst för hyreskontrakt till nyproducerade lägenheter de första fem – tio åren efter byggnation.”
Inkomstkravet gäller för nyproduktioner från 2015 och senare.
De inkomster som godkänns är:
- Lön
- A-kassa
- Pension
- CSN
Sjukersättning från Försäkringskassan godkänns om den är varaktig.
Undantag från reglerna kan göras om man redan bor i området och vill flytta inom det på grund av ändrade familjeförhållanden.
Källa: Eskilstuna kommunfastigheter, Kfast.