Lagersbergsbo om inkomstkravet i Eskilstuna: ”Bra att det inte bara är bidragstagare som bor här”

Uppdaterad
Publicerad

I över två år har det krävts lön, pension eller CSN för att få flytta till Kfasts lägenheter i Eskilstunaområdena Fröslunda, Brunnsbacken och Lagersberg. Syftet är att minska segregation och arbetslöshet. Men vad tycker de som bor i stadsdelarna om inkomstkravet?

SVT Nyheter Sörmland har pratat med ett flertal personer som bor i områdena. De allra flesta tycker att hyresreglerna är bra och understryker att de tycker det är viktigt att arbeta. Men det finns också de som är emot inkomstkravet.

En kvinna berättar för SVT att hon inte trivs i Brunnsbacken och gärna hade flyttat med sin familj till Fröslunda eller Lagersberg där det finns stora lägenheter med liknande hyreskostnad som hon har i dag. Hennes inkomst uppfyller inte kravet och därför har hon svårt att flytta.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Kan vara diskriminerande

Ett fåtal som SVT samtalat med tycker att reglerna är diskriminerande. Diskrimineringsombudmannen uppger i en rapport att uthyrningspolicyn skulle kunna utgöra diskriminering.

– Jag tänker att de går lite väl långt. Diskriminering är ju om du inte får hyra därför att du har en viss etnicitet, sexuell läggning eller kön. Om det vore så att man sa ”nej, vi hyr inte ut lägenheter till kvinnor i Eskilstuna eller till HBTQ-personer” då skulle jag förstå Diskrimineringombudsmannen, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Har blivit lugnare

Eskilstuna kommunfastigheter, Kfast, har ännu inte gjort någon större utredning av inkomstkravets konsekvenser. Men i den senaste utvärderingen från 2021 anges det att de boende säger att det blivit lugnare i områdena, något som Lagersbergsbon Sara Khurshid bekräftar.

– Jag känner mig trygg, säger hon.

I klippet berättar hon och tre andra Lagersbergsbor om vad de tycker om inkomstkravet.

Kfasts inkomstkrav:

Inkomstkravet för områdena Lagersberg, Fröslunda och Brunnsbacken infördes första januari 2020. För nyproduktion träder reglerna i kraft första september 2022.

Syftet med inkomstkravet i Fröslunda, Brunnsbacken och Lagersberg är att minska segregation och arbetslöshet i stadsdelarna. De tre områdena valdes ut eftersom arbetslösheten där ligger högt över genomsnittet i Eskilstuna.

När det kommer till nyproduktion säger ägardirektivet följande: ”Kommunfastigheter ska tillsammans med ägaren utarbeta en riktlinje där försörjningsstöd och etableringsersättning inte ska utgöra huvudsaklig inkomst för hyreskontrakt till nyproducerade lägenheter de första fem – tio åren efter byggnation.”

Inkomstkravet gäller för nyproduktioner från 2015 och senare.

De inkomster som godkänns är:

  • Lön
  • A-kassa
  • Pension
  • CSN

Sjukersättning från Försäkringskassan godkänns om den är varaktig.

Undantag från reglerna kan göras om man redan bor i området och vill flytta inom det på grund av ändrade familjeförhållanden.

Källa: Eskilstuna kommunfastigheter, Kfast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet