En kvinna (Malin Holm) står i ett omklädningsrum, bakom henne hänger räddningstjänstens utrustning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in till brandstationen och hör brandmannen Malin Holm berätta om hur hennes arbetsplats har förändrats under de senaste 20 åren. Foto: SVT

Malin i Nyköping har varit brandman i 20 år: ”När jag började fick jag byta om i en skrubb”

Uppdaterad
Publicerad

När Malin Holm började jobba som brandman år 2002 var hon en av få kvinnor som jobbade inom räddningstjänsten i Sverige. I dag har hon fler kollegor men trots det utgör kvinnorna drygt sju procent av alla brandmän i landet.

Det finns 15 879 brandmän i Sverige, både de som jobbar deltid och heltid. Av dem är endast 1 157 kvinnor. Det visar senaste statistik från 2021 från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Enligt Malin Holm behövs fler kvinnor inom yrket för att spegla hela samhället.

– Sen är varje person unik men det öppnar upp för nya samtal och det öppnar upp för nya synsätt. Det har också visat sig positivt vid insatser. Vi kan komma ut till en plats där man inte får öppna upp dörren för en man men man får öppna för en kvinna. Så vår bredd inom organisationen blir så mycket större, säger hon.

”Folk har trott att jag är på praktik”

Malin jobbade som brandman i tio år innan hon blev styrkeledare. Just nu jobbar hon som samordnare för det strategiska arbetet. Hon var den andra kvinnan inom räddningstjänsten i Sverige som blev räddningsdykare. Därefter blev hon först med att bli dykarledare.

Under alla sina år har hon känt sig välkommen på sin arbetsplats, men hon har också stött på fördomar.

– Särskilt i början kunde folk tro att jag praktiserade från den administrativa avdelningen så sådant har jag hört mycket. Det är sällan ”face to face” utan att jag har hört bakvägen att någon gått till en man för det kan ju inte vara jag som är kvinna som leder insatsen, berättar Malin Holm.

Följ med in till brandstationen och hör brandmannen Malin Holm berätta om hur hennes arbetsplats har förändrats under de senaste 20 åren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.