Man häktad för att ha förberett mord och sprängdåd i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

En man 20-årsåldern häktades under fredagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i centrala Nyköping.

Det var allmänheten som vid 02-tiden den 19 september slog larm om en maskerad person i ett trapphus. Polisen kunde kort därefter gripa mannen och en annan kille i 15-årsåldern.

Polisen grep bägge vid ett fordon. Även nationella bombskyddet tillkallades med anledning av ett misstänkt farligt föremål som fanns i bilen.

Våldsvågen i Nyköping

Skyddad identitet

Identiteten på personen som är häktad är omfattad av sekretess, vilket är väldigt ovanligt enligt åklagaren Robert Eriksson.

– Jag har jobbat som åklagare sedan 90-talet och det har hänt två gånger. Man gör det här för att skydda den häktade och dennes anhöriga, säger han.

SVT har pratat med advokaten Kristina Tollbäck som är fåordig.

– Jag har yppandeförbud och kan inte säga någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet