Sven G Nilsson har stor erfarenhet av att visa runt på Selaön – där historien om dränghägen hör till de mest berättade. Foto: Robin Persson/SVT

Massgraven på Överselö – myt eller sanning?

Publicerad

Det var en sommardag 1835 som en roddbåt med tio drängar slog runt i vattnet utanför Selaön i Mälaren. Alla drunknade och enligt sägnen begravdes de tillsammans i en hög på kyrkogården vid Överselö kyrka.

I inslagsserien ”Sörmlands fyra hörn” besöker vi under sommaren platser som sällan letar sig in i nyhetsflödet. I reportaget från Selaön börjar vi på kyrkogården vid Överselö kyrka, byggd på 1200-talet.

Dränghögen fascinerar

Den pensionerade fotografen Sven G Nilsson är något av en expert på historierna från Överselö och kommer snabbt in på den kanske mest berättade.

Strängnäs

Under jorden i en stor, numera gräsbeklädd, kulle sägs tio drängar ligga begravda.

– Det var ju en katastrof för byggden. Allihopa kom från gårdarna härom kring, säger Sven G Nilsson.

En minnesskylt med alla namn sitter bredvid högen. Någon arkeologisk utgrävning av den påstådda graven har dock aldrig gjorts, enligt Sven G Nilsson.

Gravfält med utsikt

Selaöns läge i Mälaren gjorde den tidigt populär som boplats. Det vittnar öns många runstenar och gravhögar om. Vid Åsa gravfält finns cirka 250 olika gravsättningar från vikingatiden. Läget på en höjd med fin utsikt har gjort platsen populär.

– Det är är Selaöns allra vackraste plats, men det är ju bara vad jag tycker, säger Sven G Nilsson.

Selaön

Selaön ligger i Strängnäs kommun och är med sina 95 kvadratkilometer Sveriges största insjö-ö. De allra flesta av öns 3 000 invånare bor i orten Stallarholmen som till ena hälften ligger på öns södra del och till andra hälften på fastlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strängnäs

Mer i ämnet