Bilden är delad i två. Den vänstra bilden är en bild på skogskonsulent Mattias Engman som karvar bort bark från en död gran. Den högra bilden visar ett knivblad med en granbarkborre på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skogskonsulenten Mattias Engman berätta om hur man arbetar med att bekämpa granbarkborren. Foto: Fanny Asplund/SVT

Här är metoderna som ska bekämpa granbarkborren

Uppdaterad
Publicerad

Trots effektiva metoder lyckas man inte stoppa utbrotten av granbarkborre. 80 procent av den angripna skogen står fortfarande kvar runt om i landet.

– Det finns för mycket döda granar för att vi ska ha kapacitet att hitta och ta hand om alla, säger Mattias Engman skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Sörmland/Örebro.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat att Skogsstyrelsen satte upp 230 granbarkborrefällor i länet under våren 2020. Men knappt ett år senare avslutades satsningen på fällorna då en rapport från Skogforsk visat att de inte fungerar så väl som man hade hoppats.

– Studier pekar på att de här feromonfällorna inte blir effektiva när populationen är så stor som den är nu. Då finns det så mycket annat som lockar i skogen, säger Mattias Engman.

Övervaka svärmningen

Fällorna fångar endast en liten del av barkborrarna och de blir dyra att använda. Skogsstyrelsen använder dem dock fortfarande, men i syfte att övervaka svärmningen.

– Vi sätter ut fällor från och med vecka 17. Hur många vi fångar varje vecka är en bra indikation på hur många granbarkborrar som är ute och flyger just då, säger Mattias Engman.

I klippet berättar han om vilka metoder som används för att bekämpa granbarkborren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.