• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Regeringen avråder privatpersoner att skänka pengar direkt till tiggare. Foto: SVT

Migranterna blir fler – nu vill samordnare få bort läger

Uppdaterad
Publicerad

Problematiken med EU-migranter som sätter upp otillåtna boplatser har kommit tillbaka till Eskilstuna. Efter en kall januarimånad har kommunen på måndagen mottagit flera tips på läger.

– När det var som kallast var det inte aktuellt med olagliga bosättningar utomhus, men nu har de kommit tillbaka, säger Vedad Begovic, integrationssamordnare på Eskilstuna kommun.

På måndagen presenterade Martin Valfridsson, regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare, en kartläggning. Bland annat tog han upp att polisen borde ta ett kliv fram gällande olagliga tillfälliga boplatser.

Tiggande EU-migranter

Tvetydig hållning

I Eskilstuna menar Vedad Begovic att samarbetet med polisen är bra och att det nu ska tas upp igen när problematiken kommit tillbaka.

Föreningen Härbärget Eskilstuna jobbar just nu med att öppna ett härbärge just för EU-migranter. Där ser man tvetydigt på hållningen hos samordnare.

– För de människorna som har tagit sig hit och söker det här sättet att försörja sig på, visst är det tufft för dem att möta en tydligare policy från Polismyndigheten. Men om man befinner sig i ett annat land måste man förhålla sig till de lagar och regler som finns i landet, säger Tomas Lindroos, direktör på Föreningen Härberget.

Kommit fler senaste tiden

Den senaste tiden har det, enligt härbärget, kommit fler EU-migranter till Eskilstuna. En period efter jul var nere på ett tiotal personer, nu ska det återigen röra sig om upp emot 50 personer. Och många av dem har kommit för att tigga.

Under dagens presskonferens meddelade den nationella samordnaren att man bör undvika att ge personerna pengar i en mugg på gatan, då det enligt honom inte hjälper personen långsiktigt sett.

Kan det verkligen skada att ge någon ett par kronor?

– Jag tror inte att det kan skada någon. Det spelar ingen roll om det är en svensk medborgare eller om personen är från Bulgarien eller Rumänien. Om någon ramlar framför en på gatan, då går man fram och vill hjälpa till. Det är ganska medmänskligt, säger Tomas Lindroos.

Vill se stöd till föreningar

För att hjälpa personerna som tigger menar nationella samordnaren att privatpersoner och landets kommuner istället ska stötta ideella organisationer och föreningar. Vilket man i Eskilstuna kommun redan gör.

– Vi tycker att det är viktigt att kommunen stöttar med kompetens och med bidrag, säger Vedad Begovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet