”Morad” i Nyfors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Morad”, som egentligen heter något annat, säger att det är bra att polisen har visitationszoner för att det ökar trygghet för till exempel barnfamiljer. Hör honom berätta om mötet med polisen i klippet ovan. Foto: Frida Gunnvald

”Morad” stoppas ofta av polisen – ändå positiv till säkerhetszon i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot onsdagen trädde två säkerhetszoner i kraft i Eskilstuna. SVT Sörmland träffar ”Morad” i Nyfors som berättar att han stoppats av polisen både innan och efter att området blev en säkerhetszon.

– Man ser ju ut som en blatte, säger han.

Det var efter två grova våldsbrott den gångna helgen som polisen beslutade att införa säkerhetszoner i Eskilstuna. Den ena zonen omfattar Årby och Skiftinge och den andra Nyfors, Myrtorp, Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg.

Säkerhetszonerna gäller i två veckor framåt. Under tiden får polisen bland annat visitera personer utan att det finns en konkret brottsmisstanke.

Skjutningar i Eskilstuna

Tror utseende spelar roll

Morad, som som egentligen heter något annat, bor i Nyfors och har sedan tidigare stannats ofta av polisen. Han är ändå är positiv till säkerhetszonerna.

– Det är bra för familjer, det är bra för ungdomar och barn. Man känner sig säker när polisen är här. Men det kan vara jobbigt när man alltid blir stoppad, säger han.

Morad tror delvis att han stoppas på grund av hans etnicitet.

Brå varnar för diskriminering

Brottsförebyggande rådet, Brå, har tidigare varnat för att säkerhetszoner kan leda till diskriminering av personer med utländsk bakgrund. Mattias Forssten, polisområdeschef i Sörmland, menar dock att det ska finnas skäl till att stanna och visitera en person.

– Vi jobbar hela tiden med att bedöma situationer, säger han.

I klippet ovan: Hör Morad berätta om hur han upplever sina möten med polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet