Säkerhetszoner införs i stadsdelarna Årby och Skiftinge och i ett område som inkluderar Nyfors, Myrtorp, Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg.
Det uppger polisen i ett pressmeddelande.
Införs vid midnatt
Säkerhetszonerna, som även kallas visitationszoner, infördes vid midnatt mot onsdag och syftet är bland annat att försvåra för de kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott.
– Vi vill dämpa kriminella konflikter. Vi accepterar inte våldet som sker i Eskilstuna, säger Mattias Forssten, polisområdeschef i Sörmland vid en presskonferens.
Två gärningsmän
Polisen uppger att man inte lyckats gripa någon efter helgens skjutningar i Årby och Lagersberg.
– Vi har bearbetat mycket material och har gjort en del tekniska beslag på platserna, säger Camilla Helgesson, chef för utredningsenheten.
I Årby var det en 35-årig man som sköts vid sin bil på en parkeringsplats. Han fördes till sjukhus men avled senare av sina skador. Enligt polisen tillhörde han ett kriminellt nätverk.
Bara 12 timmar efter sköts det igen – denna gång i Lagersberg. Där ska en ung man blivit skjuten i ett trapphus.
– Han blev skjuten i revbenet och armen, han är inte allvarligt skadad, säger Camilla Helgesson.
Hon säger att i bägge fallen ska det röra sig om två gärningspersoner.
Risk för nya våldsbrott
Enligt polisen finns det en risk för nya grova brott och det är bland annat därför man inför säkerhetszonerna. Enligt polisen finns det en pågående konflikt mellan kriminella grupperingar i Eskilstuna.
– Det är en viktig del, säger Helgesson.
FAKTA: SÄKERHETSZONER
• För att kunna motverka skjutningar och sprängningar vid konflikter kan polisen införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål.
• Inom en säkerhetszon kan polisen på allmän plats kroppsvisitera personer och söka igenom fordon utan att det finns en konkret misstanke om brott.
• Alla ingripanden ska dokumenteras i protokoll.
• Beslut om en säkerhetszon ska gälla högst två veckor åt gången, där polismyndigheten ska publicera beslutet på sin webbplats och informera om det på andra sätt. Beslutet kan överklagas till domstol.
Källa: Regeringen, polisen