En silhuett av en man och en kniv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som hänt – på 60 sekunder. Foto: SVT/Storyblocks/Texturelabs/Polisens förundersökning

Mördade frun – livstidsdom mot man i Vagnhärad fastställs

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer livstidsdomen mot mannen som mördade sin fru i Vagnhärad tidigare i år. Mannens advokat Björn Molander är inte nöjd.

– Hovrätten har felaktigt värderat den bevisning som finns, säger han.

Det var en januarikväll i år som kvinnan hittades död i Vagnhärad efter att hennes man, som är i 50-årsåldern, själv hade larmat polisen till deras gemensamma bostad. Kvinnan hade bland annat blivit knivhuggen i halsen och mannen greps misstänkt för mord.

I juni dömdes han till livstids fängelse av tingsrätten, men det överklagade han. Och nu har domen från Svea hovrätt kommit. De menar att det är bevisat att mannen agerade med avsikt.

Mäns våld mot kvinnor

– Det är en bra och välformulerad dom. Jag tycker att det är bra att de förtydligar kring uppsåtet, säger kammaråklagare Martina Valentin Lane

Hovrätten menar bland annat att avsikten blir tydlig när han natten före mordet sagt att han ville döda sin fru. Att han dessutom väntade med att ringa efter hjälp, trots att kvinnan inte direkt avled efter knivhugget i halsen, gör det ännu tydligare, menar rätten.

Aldrig haft för avsikt att döda

Advokat Björn Molander är av en helt annan uppfattning. Han anser att hovrätten resonerar felaktigt och tycker att det finns flera omständigheter som gör att hans klient inte ska dömas för mord.

– Min klient har aldrig haft för avsikt att döda målsäganden. Allt talar för att det är en ögonblickshändelse som visserligen har fått stora och tragiska konsekvenser, säger han.

Enligt Molander talar nu mycket för att hans klient kommer att överklaga till Högsta domstolen.

Tidigare dömd för misshandel

Mannen var sedan tidigare dömd för misshandel mot sin fru och vid tiden för mordet var han på väg att åtalas för ytterligare en misshandel.

I samband med morddomen dömde tingsrätten även honom för den misshandeln. Hovrätten delar tingsrättens bedömning även i den delen av fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet