• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En journalist intervjuar en sjukvårdspersonal i ett rum med moderna väggar och en skärm i bakgrunden. Sjukvårdspersonalen bär en blå arbetsdräkt och har namnskyltar fästa på kläderna. I rummet syns också en dörr och en skylt på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen svara på frågor om Mykoplasma. Foto: Anna Sjöö/SVT

Mykoplasma ökar i Sörmland – vanligast bland unga vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av bakteriesjukdomen mykoplasma har ökat i Sörmland, vilket också märks i sörmlänningarnas google-sökningar. Men smittskyddsläkare Malin Enarsson vill tona ner oron.

– I vanliga fall är det en självläkande infektion, säger hon.

Någon statistik över hur många som drabbats av mykoplasma är oklart eftersom det inte finns någon anmälningsplikt inom vården när patienter insjuknar. Men att det har ökat jämfört med tidigare år är klart.

– Det är betydligt fler än under förra året men då var det nästan ingenting, säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare.

Återkommande toppar

Enligt Malin Enarsson har sjukdomen, historiskt sett, ökat vart fjärde, femte år. Framförallt är det tonåringar och unga vuxna som smittas.

– Det är lite oklart varför det är så men det är vanligt i skolorna och på arbetsplatserna bland de yngre.

För de flesta är det en mild sjukdom som går över av sig själv, men den kan hålla i sig i flera veckor.

Då ska du söka vård

Vid förkylning, huvudvärk och hosta behöver man inte uppsöka vård.

– Det beror lite på hur du mår. Har du feber som inte ger med sig, ett försämrat allmäntillstånd och framförallt har problem med andningen och inte verkar kunna syresätta dig ordentligt, ska du absolut uppsöka sjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.