En person sitter vid ett runt matbord och äter en skål med något, troligtvis frukost. Runt bordet finns flera svarta muggar och några glas. I bakgrunden syns en tv som visar en bild, och där finns även en hylla med böcker. Rummet är ljust och har en hemtrevlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker Stefan Karlsson om de nya öppettiderna. Foto: SVT

Nu håller stadsmissionen öppet hela helgen i Eskilstuna – Stefan: ”Det är ovärderligt”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Karlsson är en av gästerna på Sörmlands stadsmissions härbärge i Eskilstuna. Tidigare har han fått en frukostpåse på helgerna och sedan skickats ut, men nu kan han sitta kvar och äta frukosten i lugn och ro även på helgerna.

– Det är ovärderligt, säger han om de nya öppettiderna.

Med hjälp av ett statsbidrag kan den öppna mötesplatsen på härbärget i Eskilstuna ha öppet även på helger. Tidigare har härbärgets gäster inte haft något ställe att gå till under hela helgen.

– Våra gäster är inte välkomna någon annanstans, säger Jenny Ingårda, verksamhetschef på Sörmlands stadsmission i Eskilstuna.

Härbärget är öppet varje dag och kan ta emot 10 män och 5 kvinnor som behöver en sovplats. Mötesplatsen har fungerat som ett ställe för gemenskap och värme.

– Vi kommer att fortsätta med vår frukost och möjligheten att köpa en billigare lunch även på helgerna, säger Jenny Ingårda.

Tidsbegränsat öppethållande

Men öppettiderna är tidsbegränsad fram till årsskiftet, sedan tar pengarna slut.

– Visar det sig att det inte finns finansiering vid årsskiftet kommer vi fortsätta leta. Vi är övertygade att den här verksamheten behövs, även på helgerna, säger Jenny Ingårda.

Stefan Karlsson, som varit hemlös en längre tid och som söker sovplats på härbärget, hoppas på en fortsättning efter nyår.

– Jag tror att om det här slår ut bra och de ser att det är uppskattat kommer de att fortsätta, säger han.

Hör Stefan Karlsson om de nya öppettiderna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.