Susann Ericsson står på sitt kontor. I bakgrunden syns två datorskärmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Befolkningsundersökningen visar på vissa skillnader mellan män och kvinnor när de ska uppskatta sin hälsa. Hör regionens folkhälsostrateg berättar mer i klippet. Foto: SVT

Tre trender i folkhälsan: Så mår sörmlänningarna

Uppdaterad
Publicerad

En befolkningsundersökning som genomförts av flera regioner i Mellansverige, däribland Sörmland, visar på flera trender vad gäller folkhälsan i länet. Bland annat fortsätter antalet personer med fetma att öka.

Undersökningen bygger på enkätsvar från strax över 35 000 invånare i Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro och Sörmland om deras levnadsvanor och hälsa. Det är sjätte gången undersökningen genomförs, och i Sörmland går det att utläsa flera förändringar sedan den förra enkäten skickades ut år 2017.

Könsskillnader

En av dem är antalet invånare som har fetma. Där har siffran ökat från 19 till 21 procent sedan den förra undersökningen. Att ha fetma uppges vara lika vanligt bland män som hos kvinnor, men på andra hälsoområden märks tydliga könsskillnader.

Bland annat vad gäller snusning, som ökat kraftigt i Sörmland, och där trenden är särskilt tydlig bland kvinnor.

Hör folkhälsostrategen Susann Ericsson berätta om fler trender i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.