Oskar Stenberg var en av de som var med under invigningen. Foto: SVT

Ny vårdcentral i Eskilstuna där invånarna ska få bestämma

Publicerad

Under måndagen invigdes en ny vårdcentralen i centrala Eskilstuna, som blir den 19:e regiondrivna i länet.

– Grunden är att skapa ännu ett val för invånarna i Eskilstuna. Vi har också haft uppdraget att starta i framkant när det gäller utvecklingen av vård, säger Irene Bävman Fjäll, verksamhetschef.

Patienten vet bäst

På den nya vårdcentralen finns nämligen ett ”dialoglab”. Där ska såväl patienter som övriga medborgare få lämna åsikter om, tips på eller tankar kring hur vården kan förbättras.

– Patienten vet ju bäst om sina behov och vad man vill ha hjälp med. En del gånger har vi varit dåliga på att lyssna på patienten. Vi vill hitta arbetssätt som stödjer vårdgivaren till att göra det, säger Irene Bävman Fjäll.

Stort behov

Camilla Holmgren (S) är ordförande i primärvårdsnämnden och enligt henne är behovet av vårdcentraler stort i kommunen.

– Eskilstuna som kommun växer väldigt fort och vi behöver utöka antalet vårdcentraler. Det är främst våra centrala vårdcentraler som listar på sig väldigt många patienter och det är där trycket är som störst, säger Camilla Holmgren (S).

Häng med på invigningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.