En äldre kvinna – Maj-Britt Staaf från Katrineholm – häller ut containrar med grönsaksrester och fruktskräp på en hög av komposterbart avfall vid en återvinningsstation. I bakgrunden syns en bil parkerad nära avfallshanteringsområdet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror aldrig att jag har varit med om något liknande”, säger Maj-Britt Staaf från Katrineholm. Se spåren av årets rekordartade äppelskörd i klippet. Foto: SVT

Tonvis med äpplen ruttnar på tippen

Publicerad

I trädgårdarna dignar äppelträden men långt ifrån all frukt tas om hand. På Vika avfallsanläggning i Katrineholm blir tonvis med fallfrukt till jord.

Intill skylten som visar var trädgårdsavfallet ska slängas har ett mindre berg med fallfrukt hunnit dra till sig en försvarlig mängd getingar. Maj-Britt Staaf från Katrineholm tömmer ett par hinkar med äpplen från trädgården.

– Jag tror aldrig jag har varit med om något liknande, säger hon.

Ovanligt mycket frukt

I hennes och många andra trädgårdar i länet har äppelträden burit osedvanligt mycket frukt i år. Trädgårdsägare har haft svårt att ta hand om all frukt och till sist hamnar mycket på avfallsanläggningen.

– Vi har haft väldigt mycket äpplen i år, säger Anders Lindberg, chef för Vika avfallsanläggning.

Jorden behövs

Fallfrukt och annat avfall från trädgården hamnar i en stor kompost som efter några år kan leverera jord. Denna används för att täcka delar av deponin.

– Vi behöver jorden här som växtetableringsskikt, säger Lindberg.

Starta klippet och hör chefen Anders Lindberg berätta mer om vad man gör med fallfrukten på Vika avfallsanläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.