En man sträcker sig mot ett äpple i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör äppelodlaren Patrik Andersson tips: Det kan du göra med dina äpplen och så plockar du frukten för att den ska hålla längre. Foto: SVT

Här är det överflöd av äpplen – efter perfekta förhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Perfekta förhållanden med väder och vind under våren. Bin som gjort sitt jobb och ingen frost under blomningen är orsaken till att det är ett äppelår i år, i alla fall i Mälardalen. Det menar odlaren Patrik Andersson i Eskilstuna.

– Jag har pratat med en odlare i Skåne som faktiskt säger att det är mindre med äpplen i år, säger han.

Äpplen ligger Patrik Andersson varmt om hjärtat och för några år sedan började han en intensivodling av äpplen i Sundbyholm utanför Eskilstuna. I intensivodlingen står de korta träden i raka rader beroende på hur ljuset rör sig under dagen. Här märks det inte av att det är ett äppelår, menar han.

– De följer kurvan ganska bra som de ska göra, men i den gamla trädgården ser det annorlunda ut, där dignar det av äpplen.

– I år har jag varit med om att två träd har haft så mycket frukt att de dukat under, säger Patrik Andersson.

Gallra kart eller blom

För att inte träden ska gå det ödet till mötes kan man med gallra.

– Man kan redan på våren, om man ser att det är mycket blom, ta bort en del blommor. Det går också bra att plocka bort äppelkart när de kommer fram, säger Patrik Andersson.

En annan fördel med att gallra är storleken på äpplena, menar Patrik Andersson.

– Äpplena som sitter kvar utvecklas betydligt bättre då, säger han.

”Är en skatt”

Många villaträdgårdar har äppelträd fulla av äpplen nu och i vissa fall körs frukten direkt ut i skogen eller till tippen.

– Försök att ta vara på det som går, för äpplena är en skatt, avslutar Patrik Andersson

I klippet ger Patrik Andersson lite tips vad man kan göra med skörden – och berättar hur man bör plocka frukten om den ska lagras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.