Tre personer står framför Eskilstuna station med en tydlig himmel i bakgrunden. Den vänstra personen har långt brunt hår och bär en svart jacka. Den mittersta personen har kort blont hår och en svart tröja, medan den högra personen har ljusblont hår och en vit tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket ersättning söker resenärerna? Hör dem berätta i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Miljonsmäll för Mälartåg – allt fler söker ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet resenärer som söker ersättning från Mälartåg för sena eller inställda tåg har ökat med 143 procent under årets första halva, jämfört med förra året. Totalt har Mälartåg betalat ut 16,8 miljoner kronor i ersättning.

– Det speglar hur tågtrafiken har fungerat och delvis fungerar nu. Det är för mycket störningar i trafiken, säger Katarina Myrberg vid Mälardalstrafik.

167 000 personer sökte ersättning för sena eller inställda tåg mellan januari och juli i år.

– Vi är inte nöjda, för det visar ju hur hårt våra resenärer drabbas, som behöver en pålitlig trafik när de pendlar till jobb och studier, säger Katarina Myrberg, pressansvarig vid Mälardalstrafik.

Totalt betalade man ut 16,8 miljoner kronor i ersättningar under perioden. Runt 90 procent av de som söker ersättning beviljas det, berättar Katarina Myrberg.

– Siffrorna för förseningsersättning gäller alla våra linjer, från Gävle i norr till Linköping i söder. Inte bara Sörmland.

Så kan hösten och vintern bli

Katarina Myrberg påpekar att järnvägen fortfarande har många fel, men säger att man på Mälardalstrafik arbetar för att förbättra situationen med förseningar.

– Vi påverkar det vi kan påverka, med personal, bra underhåll av fordonen, och att vi gör förberedelser i vår depå. Det handlar om allt från att vi har fler fordonstekniker i depån till att vi har större kapacitet att svarva hjul som blir slitna under vintern, vi har ett stort reservdelslager också, säger hon.

Vad beror förseningarna på? Och hur drabbas resenärerna? Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.