• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Delad bild. Till höger en kvinna vid ett skrivbord. Till vänster ett tåg vid station ovanifrån

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pressansvarig Åsa Elm, Transdev, om information och lokförarbrist. Foto: SVT, Privat

Ny tidtabell för Mälartåg – så ska Transdev klara tiderna

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar hösttidtabellen för Mälartåg att gälla. Transdev, som tog över tågtrafiken efter MTR i våras, ska nu klara att hålla tiderna.

– Jag har tittat på läget i dag och det ser bra ut med både personal och fordon, säger pressansvarig på Transdev Åsa Elm

Det var tidigare i vår som avtalet mellan Mälardalstrafik och MTR sades upp i förtid efter en längre tids turbulens i tågtrafiken.

Det franska företaget har kört tågen under sommaren men det är nu när semesterperioderna tar slut som fler tåg ska ut i trafik.

87 procents punktlighet

Under sommaren har det förekommit en del förseningar och inställda tåg. Enligt statistik från Mälardalstrafik handlar det om en punktlighet runt 87 procent under juni och juli. Transdev tog över trafiken 16 juni, när sommartidtabellen började gälla.

– Men det är en väldigt liten del som beror på själva driften, som personalbrist, utan på händelser som vi inte har kunnat planera för, menar Åsa Elm och fortsätter:

– Flera gånger har det handlat om obehöriga på spåren, om infrastrukturen och händelser som exempelvis en brand i ett elskåp.

Ett bolag

En av förändringarna är att alla verksamheter kring trafiken kommer att samlas i ett och samma bolag.

– Då handlar det om fordonsvård, lokalvård, driften och så småningom även underhållet av fordonen, säger Åsa Elm.

I klippet berättar Åsa Elm om informationsläget och lokförarbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.