Frågan om civilförsvar och beredskap är het i kommunerna runt om i länet -om kriget kommer ska landets kommuner kunna fortsätta ledas
Johan Harter är biträdande beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Sörmland och bekräftar att det är mycket på gång kring återuppbyggnaden av civilförsvaret. Ett försvar som enligt Harter tog 30-40 år att bygga upp under Kalla kriget, men som sedan monterades ned.
– Som samhället ser ut idag är det ett komplext arbete att bygga upp det igen, säger Johan Harter.
Hemlighetsfulla kring ledningsplatser
Enligt lag är varje kommun skyldig att ha en eller flera anordnade platser för leda sin verksamhet under höjd beredskap och krig.
SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med flera säkerhets- och beredskapsansvariga på kommuner runt om i Sörmland. Ingen vill skylta med placeringen av ledningsplatserna, och det är en inställning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) delar:
– I dag ser vi att det är en ökad hotbild. En antagonist kan vilja göra en inventering och se vad det finns för förmåga i Sverige kopplat till ledningsplatser, och då vill vi inte bjuda på det här helt öppet. Får man reda på vilken kapacitet eller sårbarhet en anläggning har blir det lättare att slå ut eller störa den, säger Niklas Andén, enhetschef på MSB.
Upprustning pågår i Nyköping
Sedan 2021 har Nyköpings kommun samarbetat med MSB för att rusta upp kommunens ledningsplatser.
På det senaste sammanträdet i kommunstyrelsen beslutades det om att för att bland annat rusta upp IT-miljön kopplad till platserna. Detta under förutsättning att MSB beviljar en ansökan om att täcka hälften av kostnaderna på 5,3 miljoner kronor.
MSB bistår även flera kommuner i Sörmland i dagsläget.
– Vi stöttar genom teknisk expertrådgivning och tar fram förslag på åtgärder som ska vara lämpliga för att skapa en bra ledningsplats, säger Niklas Andén vid MSB.
I videon högst upp: ”Har blivit mer angeläget”. Så förbereder sig kommunalrådet på att leda Nyköping i allvarlig kris och krig.
MSB-STÖD TILL SÖRMLÄNDSKA KOMMUNER
Så här svarar kommunerna i Sörmland på SVT:s fråga om de under de senaste åren sökt stödpengar från MSB till att rusta upp sin krisledningsplats.
- Eskilstuna: Ja
- Flen: Ja
- Gnesta: Ja
- Katrineholm: Nja*
- Nyköping: Ja
- Oxelösund: Nej
- Strängnäs: Ja
- Trosa: Nej
- Vingåker: Inväntar svar
* Svaret från Katrineholms kommuns beredskapssamordnare Alexander Jansson: Kommunen håller på med en omfattande beredskapsplanering när det gäller att höja vår förmåga i både kris och krig. Ledningsplats ingår i den planeringen och detta är vad jag delar i dagsläget.
CIVILFÖRSVAR
Civilt försvar är det arbete som görs av statliga myndigheter, kommuner, landsting och regioner, privata företag och frivilligorganisationer. Arbetet syftar till att skydda civilbefolkningen och att exempelvis sjukvård och transporter fungerar vid krigsfara och krig.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap