Avspärrningar och en bil utanför ett centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Hägernäs centrum i juni – där den första handgranaten hittades. Foto: SVT

Nyköpingsbo misstänkt efter granatdrama i Täby

Publicerad

I slutet av juni fick ett område i Hägernäs centrum i Täby norr om Stockholm spärras av efter att en handgranat upptäckts. Den som misstänks för brottet är en man i 35-årsåldern från Nyköping.

Det var en förbipasserande som larmade om föremålet i Hägernäs centrum. Området spärrades då av och nationella bombskyddet fick kontrollera föremålet – som visade sig vara en handgranat. Granaten sprängdes sedan på plats.

I helgen häktades Nyköpingsbon på sannolika skäl misstänkt för brottet. Men några detaljer, som om han har en koppling till området eller vad man misstänker har hänt, vill inte chefsåklagaren Peter Claeson gå in på.

– Det skulle kunna skada utredning, säger han.

Ytterligare en handgranat

I samma ärende är ytterligare en man misstänkt – fast inte för samma händelse. En vecka efter hittades en granat till. Men den här gången i Roslags-Näsby i Täby.

Mannen, som är i 30-årsåldern, häktades också i helgen. Rubriceringen är i båda fall försök till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Båda nekar till brott.

Vill inte kommentera motiv

Vad man tror det kan finnas för motiv till brotten vill inte Claeson heller kommentera.

– Vi har en uppfattning om vem eller vilka som det skulle kunna vara riktat mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.