Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Christoffer Öqvist (M) mer om situationen där upp mot 700 tjänster riskerar att försvinna i Region Sörmland. Foto: SVT

Öqvist (M) om miljarderna från staten: Välkommet men inte tillräckligt

Publicerad

Region Sörmland kan se fram emot ett tillskott i mångmiljonklassen när staten skjuter till extra pengar i höstbudgeten. Men enligt den politiska ledningen hade det behövts mycket mer för att täcka regionens stora underskott.

I höstbudgeten föreslår regeringen 10 miljarder extra i generella statsbidrag, som ska gå till ekonomikrisande regioner och kommuner. De har tidigare aviserat satsningar på sex miljarder i riktade statsbidrag.

Hade behövt 25 miljarder

Pengarna ska fördelas på alla regioner och kommuner i landet och regionstyrelsen ordförande tror inte att det kommer att vara tillräckligt.

– För att täcka vårt underskott och alla andra regioners underskott så hade vi behövt någonstans 25 miljarnder bara till regionerna, säger Christoffer Öqvist (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.