Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elin Loord berätta om den ovanliga bilden på de öldrickande kvinnorna i klippet. Foto: SVT

Ovanliga bilden på kvinnorna som dricker öl: ”Ser lite berusade ut”

Uppdaterad
Publicerad

Drycken har varit vanligare än vatten och konsumeras fortfarande i stor skala. Nu är ölen även tema för den nya utställningen på Sörmlands museum.

Utställningen “Bryggda berättelser”, som invigdes under lördagen, skildrar ölets historia i Sörmland.

– Sörmland är ett väldigt bra exempel på hur bryggerinäringen sett ut i Sverige. På 1800-talet fanns det ett bryggeri i nästan varje småstad, säger Elin Loord, projektledare för utställningen.

Intresset för öl har kommit och gått genom åren. Under en tid försvann nästan alla bryggerier i Sverige – för att senare komma tillbaka. Och precis som förr är det i dag många som brygger eget öl hemma.

Ovanlig bild

Förutom producenterna av öl skildras även konsumenterna i utställningen. Bland de historiska bilderna finns det några som sticker ut – bland annat en bild från 1910-talet med kvinnor som dricker öl. Hör Elin Loord berätta om bilden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.