Hör Elisabeth Burman, enhetschef på barnhälsovården, berätta vad man kan göra för att må bättre. Foto: Hasse Holmberg/TT/SVT

Kraftig ökning av nedstämda föräldrar under pandemin: ”Många beskriver en ensamhet”

Uppdaterad
Publicerad

De nyblivna föräldrarna i Sörmland mår allt sämre. Under förra året ökade antalet remisser till psykolog för nedstämdhet och oro med 58 procent. Enligt Barnhälsovården är pandemin en bidragande orsak till utvecklingen.

– Många beskriver en ensamhet, säger Elisabeth Burman, enhetschef på barnhälsovården i Sörmland.

Under de senaste åren har antalet remisser till psykolog för nyblivna föräldrar ökat successivt i Sörmland. Men under 2020 skedde en betydligt större ökning än tidigare: nästan 60 procent fler än året innan behövde träffa en psykolog.

Viktigt att vända trenden

Pandemin, med nedstängda verksamheter och färre sociala kontakter tros ha bidragit till nedstämdhet och oro hos de nyblivna föräldrarna. Och att vända trenden är inte bara viktigt för föräldrarnas skull, menar Elisabeth Burman.

Coronaviruset i Sörmland

– Om ett litet barn har en förälder som inte mår bra har det betydelse för barnets hälsa och utveckling, säger Elisabeth Burman.

Och det är inte bara i Sörmland som man har sett att föräldrar påverkats negativt av pandemin. Både i region Jönköping och Västerbotten har det tidigare larmats om att föräldrar känner sig ensamma och mår sämre då bland annat öppna förskolor varit nedstängda.

Hör Elisabeth Burman berätta hur pandemin påverkat föräldrar och vad man kan göra för att må bättre i klippet ovan.

Behöver du hjälp?

Här är en lista på några av de ställen dit du kan vända dig för att få hjälp med psykisk ohälsa.

1177.se

På 1177.se finns mycket material om sjukdomar och psykiska besvär. Du kan bland annat läsa om oro, att hamna i kris, nedstämdhet, ångest och depression.

Sjukvårdsrådgivningen, telefon 1177

Sjukvårdsrådgivning på telefon dygnet runt. 

Röda Korset

Råd kring vad du kan göra på egen hand för att må bättre, och tips på hur du kan hjälpa andra.

Röda Korsets tips och råd om oro under Coronakrisen

Självhjälpsbehandling, Karolinska Institutet

Karolinska Institutet erbjuder och utvärderar en tre veckor lång självhjälpsbehandling via internet. Det är kostnadsfritt för deltagarna. I behandlingen arbetar man självständigt med fem kapitel och gör övningar för att lära sig att hantera sin oro bättre.

Självhjälpsbehandling via internet, Karolinska Institutet

Kyrkans SOS

Känns livet svårt? Vill du prata med en medmänniska?

Telefon 0771-800 650 (öppet varje dag)

Kyrkans SOS

Stödlinjen, NSPH

På Stödlinjen möts du av en ”peer supporter” vars grundläggande arbetsuppgift är att fungera som stödjare till deltagare, brukare och patienter på olika boenden. De är vana att stötta människor baserat på egna kunskaper utifrån egenupplevda psykiska sjukdomar, neuropsykiatriska diagnoser och psykisk ohälsa. De har erfarenheter av återhämtningsstrategier, egenmaktsutveckling och minskat självstigma.

Telefon: 08-91 00 40 (mån, tis, tor och fre kl 13-16. Sommarstängt fram till 16 augusti 2021)

Stödlinjen, NSPH

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Den som svarar är präst inom svenska kyrkan.

Ålder: Alla åldrar

Språk: Svenska och finska

Telefon: Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst (öppet alla dagar kl 17-06)

Chatta med en jourhavande präst (öppet alla kvällar kl 20-24)

Samtalsjour för döva (öppet mån och fre kl 10-16, onsd kl 10-19)

Skicka ett digitalt brev

Jourhavande präst

Självmordslinjen, Mind

Självmordslinjen finns för att lyssna på dig och prata med dig där du befinner dig i livet, det går att nå via telefon och chatt. Vi vill ge dig stöd, hopp och motivation till att vilja leva och/eller söka hjälp.

Telefon: 90 101 (alla dagar, dygnet runt)

Chatt (alla dagar, dygnet runt)

Självmordslinjen, Mind

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet