Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör miljöchefen Lena Strömvall berätta varför de slutat sätta upp varningsskyltar vid badplatser i Strängnäs. Foto: Björn Jansson

Strängnäs kommun slutar varna för algblomning på badplatser

Uppdaterad
Publicerad

I år har miljöenheten i Strängnäs beslutat att inte längre sätta upp skyltar med varning för algblomning på kommunens badplatser. Det innebär att det är upp till varje badgäst att avgöra om det känns säkert att bada.

Algblomningen bedöms visuellt och inte via provtagning. Därför går det lika bra att badgästerna själva gör bedömningen, menar Lena Strömvall, miljöchef på Strängnäs kommun.

Om jag ska bada, hur vet jag att det är säkert?

– Grunden är att om det är en grön soppa i vattnet är det inte lämpligt att bada, säger Lena Strömvall.

I klippet hör du varför Strängnäs inte längre sätter upp skyltar som varnar för algblomning.

Algförgiftning

Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Det kan också hända om du råkar svälja vatten eller äter fisk från sjöar med algblomning.

Symtom som kan inträffa:

  • Klåda
  • Huvudvärk
  • Illamående
  • Diarré
  • Besvär i ögonen

Om du misstänker att du blivit algförgiftad kan du ringa 1177 så kan du få hjälp att bedöma symtomen och hjälp var du ska söka vård om du behöver det.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.