Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ska den nya våtmarken i Katrineholm anläggas, hör varför i klippet. Foto: SVT

Så blir nya våtmarken i Katrineholm: ”Behöver se över vattensituationen”

Publicerad

Redan nästa vår kan arbetet komma igång med anläggningen av tre dammar på Djulö gärde i Katrineholm. Men först måste mark- och miljödomstolen säga sitt.

Redan 2021 presenterades planen att anlägga en våtmark på Djulö gärde. Nu finns det en gestaltningsplan som visar att tre dammar ska anläggas på den kommunala marken som idag arrenderas för jordbruk.

Så här är det tänkt att den nya våtmarken på Djulös gärde ska se ut. Foto: Katrineholms kommun

De tre dammarna ska i första hand rena och reglera vattenflödet till Djulösjön – men tanken är också att det ska skapas ett rekreationsområde och leda till ökad biologisk mångfald. Här ska gångstigar anläggas och för barn ska det skapas en så kallad ”lekotop”.

Gömsle och håvningsplats

– Ett område där man kan hitta naturliga saker att leka med. Det blir även en plattform, ett gömsle för fågelskådning och en håvningsplats – där man kan håva upp insekter i vattnet till exempel – och naturskolemöjligheter, säger kommunens projektledare Markus Mellstrand.

En illustration som visar hur ett nytt gömsle – för att titta på fåglar vid den nya våtmarken – är tänkt att se ut. Foto: Katrineholms kommun

Fråga för mark- och miljödomstolen

Men för att det här ska bli verklighet måste kommunen sänka grundvattennivån för att dammarna inte ska svämma över. Och innan projektet kan bli verklighet måste mark- och miljödomstolen ta ställning till just den frågan.

– De kommer titta på att våra beräkningar stämmer. Att vi bara påverkar grundvattennivån i det här området, säger Markus Mellstrand.

Projektet väntas kosta runt 16 miljoner kronor att färdigställa. Sedan tillkommer kostnader för att hålla området i gott skick.

– Det här kommer finansieras till stor del av medel som vi fått från företaget Amazon web services och så har vi nästan sex miljoner i så kallat Lona-bidrag, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kan stå klart 2026

Planen är att kunna starta anläggningen av dammarna redan under nästa vår för att området sedan ska stå klart sommaren 2026. Men bara om domstolen ger projektet grönt ljus.

Hur kan en ny våtmark påverka boende i Katrineholm? Och kommer mygg som kläcks i dammarna ställa till problem för närboende? Kolla videon ovan för att höra vad kommunen svarar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.