Våtmarken ska även fungera som ett rekreationsområde. Detta är en idéskiss över hur det skulle kunna se ut. Foto: Katrineholms kommun

Kommunen och it-jätte bygger våtmark i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholms kommun och it-jätten Amazon web services, AWS, går ihop för en mångmiljonsatsning för en ny våtmark vid Djulö. Syftet är enligt kommunen att säkra upp rening av vatten för framtiden och att skapa ett nytt rekreationsområde.

Satsningen presenterades på en presskonferens med Katrineholms kommun, Sörmland vatten och Amazon web services under onsdagen. Enligt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) är projektet en del av utbyggnaden av Katrineholm 

– Katrineholms kommun växer och vi bygger Katrineholm för en möjlighet att vara 40 000 invånare år 2030. Det innebär krav på förstärkt infrastruktur. Vi behöver klimatanpassa dagvattenhanteringen, säger han.

Fem hektar stort

Våtmarken, som ska rena dagvattnet, kommer att anläggas vid Djulö gärde och vara omkring fem hektar. Våtmarken ska även vara ett rekreationsområde. 

Samarbetet innebär att AWS går in med fyra miljoner dollar, motsvarande omkring 35 miljoner kronor. Kommunen investerar själv åtta miljoner kronor.

Vad vinner Amazon web services på detta?

– Vi är en del av samhället, så alla fördelar för Katrineholm och invånarna kommer att gälla även oss, Manuel Bohnet, Norden- och Baltikumchef för Amazon web services.

Våtmarken kommer att placeras på det som idag är åkermark, vilket oppositionsrådet Inger Fredriksson (C) tycker är fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.