Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Hölaas Boréns föräldrar köpte tomten utanför Katrineholm för fem år sen. Då var den obeboelig, men efter mycket jobb är det idag en hel verksamhet. Foto: Björn Gustavsson

Följ med in i Sofias trädgård – där snittblommorna frodas

Uppdaterad
Publicerad

Att köpa närodlade snittblommor eller odla sina egna har blivit en trend, enligt Riksförbundet Svensk trädgård. För Sofia Hölaas Borén utanför Katrineholm är snittblommor både ett intresse och ett jobb.

Trenden som vuxit de senaste fem åren tros delvis bero på ökad medvetenheten hos konsumenterna.

– Det går mer och mer upp för många hur förhållandena ser ut söderut där många av de importerade blommorna odlas, med mycket kemiska bekämpningsmedel och dåliga arbetsförhållanden, säger Sofia Hölaas Borén.

Hon bor på en gård utanför Katrineholm, där hon även driver företag inom odling.

Ny rörelse – Slow flower

För tio år sen startade rörelsen ”Slow flower” i USA som en reaktion på blomsterindustrins utveckling. Man ville koppla ihop den som odlat, skördat och bundit ihop blommorna med konsumenten. För fem år sedan rotade sig rörelsen i Sverige.

– Just att få komma ut och plocka dem själva och att de faktiskt luktar någonting. Att man får se att de odlas på ett schysst sätt tror jag många sätter stort värde på, säger Sofia Hölaas Borén.

På söndag deltar hon i evenemanget Tusen trädgårdar, där allmänheten kan besöka olika trädgårdar i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.