Jonas och Julia står framför sin ombyggda buss i Trosa. Paret lever vanlife.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi jobbade dygnet runt på den här bussen”. Följ med in i den ombyggda skolbussen och se hur Julia Uddman Lindh och Jonas Bergström bor. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Paret från Trosa lever vanlife i ombyggd skolbuss: ”Inga planer på att sluta”

Uppdaterad
Publicerad

När Julia Uddman Lindh och Jonas Bergström från Trosa hittade en van till salu slog de till. Två veckor senare hade de flyttat ur sin lägenhet.

– Vi har hållit på sedan 2018 och vi har inga planer på att sluta, säger Julia.

Allt började när paret Julia Uddman Lindh och Jonas Bergström skulle jobba på en camping och bo i tält. I stället hittade de en van online som de flyttade in i, och sex år senare har de uppgraderat boendet till en italiensk skolbuss som de har byggt om från grunden.

– Vi har uppgraderat till större och större flera gånger, men nu tror jag att vi har hittat idealstorleken, säger Jonas.

När paret först flyttade in i en van jobbade de och sparade ihop pengar för att kunna resa. Men en dag bestämde de sig för att börja med Youtube, för att kunna leva friare liv.

– Vi la upp två videor i veckan i 1,5 års tid. Under den tiden tjänade vi inte en krona, säger Julia.

Reser runt i Europa

I dag lever paret på inkomsterna från sociala medier, och reser runt i sin buss. Tidigare har de rest i Spanien, Frankrike, Portugal och Kanarieöarna med målet att surfa. Nu har de intresserat sig för klättring, och snart går bussen från Trosa ut i Europa igen.

– Vi vet oftast inte mer än att vi ska åka, sedan tar vi det lite från dag till dag, säger Jonas.

Allt är inte glamouröst

Julia och Jonas ser att allt fler intresserar sig för vanlife.

– Jag trodde att det var en trend 2022, men det har hållit i sig. Jag tror att folk drar sig till det här simpla, minimalistiska, säger Julia.

Men det är inte allt som är enkelt med att ha ett hem på hjul. Det svåraste är när bilen går sönder, berättar paret.

– Då har man inget hus att åka hem till, då är ens hem på verkstad.

Det kan också hända att vattnet tar slut, eller att det blir problem med att fylla på gasol.

– Utåt ser vanlife väldigt glamouröst ut, men det finns saker som inte är så glamourösa. Man kan inte släppa allt som under en vanlig semester, det är lite fix och trix. Men det är det värt, säger Jonas.

Se Jonas och Julias ombyggda skolbuss i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.