Peter Miretofts hustru Renée fick diagnosen Alzheimers sjukdom när hon bara var 50 år gammal. Här berättar han vem hon både är och var – och hur det känns att inte kunna följa med till den okända värld han kallar Alzheimerland. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Peters kärlek försvann till Alzheimerland – när hon var 50

Uppdaterad
Publicerad

Renée Miretoft från Eskilstuna var bara 50 år när hon fick diagnosen Alzheimers sjukdom. Idag, nästan sju år senare, är hon helt förändrad och maken Peter har lämnat henne vid gränsen till vad han kallar Alzheimerland. En för honom okänd plats dit han inte kan följa med.

Han älskar sin hustru, men idag är det inte längre samma person som möter honom när han hälsar på boendet där hon lever. Renée är i dag 56 år och hennes kropp är kvar, men personen Renée har rest till Alzheimerland eller Gaggonien, som Peter också kallar den för honom okända platsen.

Diagnosen kom som en fullständig chock. Idag är det lättare och Peter har till och med skrivit en bok om Renée, deras kärlek och resan med sjukdomen: Inställt p g a Alzheimers.

I klippet får du möta Peter och genom hans berättelse även hustrun Renée som lever, men ändå inte är där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.