Mälardalstrafik planerar för fler nya avgångar. Foto: Fredrik Persson/TT

Planen: Fler avgångar med Mälartåg

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalstrafik planerar att sätta in nya tågavgångar i Sörmland. På helger planeras det även för kompletterande direktbussar.

Mälardalstrafik planerar att successivt utöka antalet avgångar med Mälartåg på flera sträckor från och med den 15 december 2024.

Flest nya avgångar blir det mellan Stockholm och Uppsala i och med att SJ avslutar sin regionaltågstrafik på sträckan.

Men det finns en baksida.

”Press på organisationen”

– Det sätter en väldig press på organisationen och vi kommer ha mindre marginaler än tidigare, särskilt gällande fordon och personal. Vi ser dock inte att vi kan lämna resenärerna vind för våg utan kliver fram för att möta deras behov av regionaltågstrafik mellan städerna, säger Anton Fendert, styrelseordförande för Mälardalstrafik i ett pressmeddelande.

I dag har Mälartåg problem med inställda och försenade avgångar. Antalet resenärer som sökt ersättning från Mälartåg har dessutom ökat. Något du kan höra mer om i klippet nedan.

Nya avgångar i Sörmland och Västmanland

Även andra sträckor planeras få nya avgångar:

• Mellan Eskilstuna och Västerås planeras för tio nya avgångar under vardagar och kompletterande direktbussar under helger.

• Den första morgonavgången från Nyköping till Norrköping planeras åter köras med tåg i stället för med direktbuss som trafikerat avgången under 2024.

• Totalt tre nya avgångar på lördagar respektive fyra nya avgångar på söndagar planeras mellan Nyköping och Stockholm, men först från och med våren 2025.

• Mellan Västerås och Sala planeras totalt sex nya avgångar i pendlingstid på vardagar, för att utöka halvtimmestrafiken och antalet genomgående avgångar till och från Uppsala.

Tre personer står framför Eskilstuna station med en tydlig himmel i bakgrunden. Den vänstra personen har långt brunt hår och bär en svart jacka. Den mittersta personen har kort blont hår och en svart tröja, medan den högra personen har ljusblont hår och en vit tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket ersättning söker resenärerna? Hör dem berätta i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.