Polisen Peter Sigurd blir intervjuad i Årby av reporter Otilia Bogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Sigurd, kommunpolis i Eskilstuna, berättar om hur polisen arbetar i stadsdelen Årby. Foto: Robin Persson/SVT

Polisen i Eskilstuna: ”Vi jobbar med Årby som om det vore ett utsatt område”

Uppdaterad
Publicerad

Senare i höst väntas Nationella operativa avdelningen (Noa) presentera en ny lista över vad polisen betraktar som utsatta områden. Om Årby i Eskilstuna kommer att vara med är ännu oklart. Men lokalpolisen arbetar redan som om det vore så.

I Eskilstuna förekommer redan Lagersberg, Skiftinge och Fröslunda på listan över utsatta områden sedan listan började publiceras 2015.

I klippet ovan berättar kommunpolisen Peter Sigurd om läget i Årby.

vad är ett utsatt område enligt polisen?

Listan sammanställs med ett par års mellanrum av Noa, Nationella operativa avdelningen. Den är tänkt att underlätta för polisen internt att fördela resurser till platser där det behövs. Senaste listan presenterades hösten 2021.

Ett 60-tal bostadsområden i hela Sverige kan klassas som utsatta, riskområden eller särskilt utsatta och läget i den sista kategorin är det värsta.

Men redan i den första kategorin förekommer öppen drogförsäljning, våld som riskerar att drabba oskyldiga och ett öppet missnöje mot samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.