Enligt Elin Johansson vittnar även invånarna om en tydlig förändring.
– I de medborgardialoger som jag varit med i pratar de boende om en ökad trygghet. De ser inte längre en öppen droghandel, det är minskad skadegörelse och de större samlingar av personer som kan uppfattas som hotfulla förekommer inte i lika hög grad.
Lagersberg betraktades som ett utsatt område redan då begreppet började användas av polisen 2015. Men inte längre.
– Det är svårt att peka på en insats som gett effekt, snarare är det en kombination av insatser. Detta samtidigt som flera av dem som påverkade Lagersberg negativt, av olika anledningar, inte längre är kvar i området, säger Elin Johansson.
Tre områden kvar i Eskilstuna
Det är NOA, polisens nationella operativa avdelning, som tillsammans med lokalpolisområdena och kommunerna tar fram en lägesbild för vilka områden som kan klassas som utsatta, riskområde eller särskilt utsatta.
I Eskilstuna finns fortfarande tre områden som bedöms vara utsatta: Skiftinge, Fröslunda och Årby. Det sistnämnda tillkom samtidigt som Lagersberg togs bort från polisens lista.
– Det vi tar med oss från Lagersberg är att långsiktigt arbete, när vi håller i, ger resultat. Förebyggande arbete går inte att mäta efter ett eller två år. Det finns inget quick-fix, säger Elin Johansson.
Många aktörer
För att öka tryggheten i Lagersberg har polisen bland annat jobbat med det kommunala bostadsbolaget, genomfört trygghetsvandringar och haft en tät dialog med skolan.
Men arbetet betraktas inte som färdigt.
– Det förekommer fortfarande brottslighet, som i alla andra delar av Eskilstuna och det gäller att inte släppa taget, säger Elin Johansson.
I klippet berättar kommunpolisen Elin Johansson hur de kunde bemötas tidigare och om förändringen.