För fyra år sedan mördades en man i Årbyskogen i Eskilstuna.
Utredningen av händelsen ledde så småningom fram till ett åtal där en 41 år gammal man misstänktes för mordet, men friades i tingsrätten.
Ärendet överklagades och polisen behövde få fram uppgifter som kunde leda fram till en fällande dom.
Påstådd informatör
Det var i samband med den utredningen som uppgifter från en person som uppgett sig vara informatör åt polisen blev intressanta. Personen hade redan berättat om mordet för poliser inom underrättelsetjänsten, men nu ville åklagare och polis att uppgifterna skulle fram i ljuset så att de kunde användas under en förhandling i hovrätten.
Det var i samband med det som två poliser kom att misstänkas för tjänstefel efter att Aftonbladet skrivit om uppgifter där poliserna försökt påverka den påstådda informatören.
Enligt det åtal som lämnades in mot poliserna ska de ha stoppat bandspelaren under förhör med mannen och försökt förmå denne att svara på så sätt att mordet framgick som överlagt och inte som en impulshandling. Man ska även enligt uppgifterna ha försökt förmå mannen att berätta mer om en eventuell medbrottsling.
Domstolen: ”Godtagbart sätt”
Men tingsrätten i Eskilstuna menar att de två poliserna inte begått något fel.
”Polisförhöret får anses ha hållits på ett i allt väsentligt godtagbart sätt”, skriver domstolen i domen.
Enligt tingsrätten visar utredningen snarare att de båda åtalade poliserna försökt att agera ”sakligt och professionellt vid genomförandet av sitt uppdrag trots den pressade och svåra situation de befunnit sig i.”
Åklagaren: ”Välmotiverad dom”
– Tingsrätten menar att bevisningen inte nått upp till tjänstefel och att poliserna inte åsidosatt sin objektivitet, säger åklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren efter domen.
Han har ännu inte satt sig helt in i domen och vill titta mer noga på den innan han bestämmer sig för ett eventuellt överklagande.
– Men i mina ögon verkar det vara en välmotiverad dom, säger han.