För drygt tre år sedan sköts en man till döds i Årbyskogen i Eskilstuna. Offret var en man som själv dömts för två mord.
En 35-åring, som pekats ut som en ledargestalt i Eskilstunas undre värld, åtalades för mordet, men friades i tingsrätten.
Påstås ha erkänt mordet
På måndag skulle målet tas upp i hovrätten, med nya uppgifter från ett vittne som berättat att 35-åringen erkänt mordet för honom.
Uppgifterna användes inte i tingsrätten, eftersom de hade lämnats anonymt och man ville skydda vittnet, som själv uppger att han var hemlig informatör åt polisen.
Röjdes som informatör
Men enligt uppgifter i förundersökningen röjdes hans identitet i en mindre poliskrets, och spreds sen vidare i polishuset och så småningom till åklagare.
Vittnets advokat Tobias Enochson uppger i samtal med SVT att hans klient sedan pressades att träda fram, och att han bland annat ska ha fått höra att om han inte vittnade skulle han inte få skydd.
Lever gömd enligt Aftonbladet
För Aftonbladet har vittnet berättat att han nu lever gömd på grund av hot.
Den misstänkte 35-åringens advokat Jacob Asp reagerar kraftigt på Aftonbladets avslöjande. I en skrivelse till Svea hovrätt har han begärt att förhandlingen ställs in tills en rad åtgärder har vidtagits, bland annat att vittnet hörs ”från ett objektivt perspektiv”, att en polis som han menar har lämnat felaktiga uppgifter måste höras och att förhör som gjorts måste kontrolleras för att se om de förhörda berättar fritt.
Kritik mot utredningen
Jacob Asp skriver att det genom Aftonbladets avslöjande framkommit att vittnet påverkats av polis och kanske åklagare, och att man förmått vittnet att peka ut 35-åringen som gärningsman. Vidare skriver han att de inspelningar som Aftonbladet publicerat enligt hans bedömning visar att utredningen ”inte bedrivits opartiskt och objektivt”.
Även åklagaren har uppgett att det finns hinder för förhandlingen. Under fredagen beslutade hovrätten att ställa in. Enligt hovrätten har åklagaren uppgett att en kompletterande utredning tar cirka tre månader, och därefter någon gång kan rättegången hållas.
Polisen: Vårt agerande kan ifrågasättas
På fredagseftermiddagen la polisen ut ett pressmeddelande där det framgår att de anmäler sig själva.
– Vi har följt rapporteringen kring det ärende som granskas och har då fått till oss uppgifterna om hur polisens utredare agerat vid förhörssituationer. Av det som framkommer i rapporteringen kan polisernas agerande ifrågasättas och vår bedömning var att det omedelbart behövde anmälas till särskilda utredningar för en oberoende bedömning om det kan röra sig om lagbrott eller tjänstefel, säger Carina Lennquist, biträdande regionpolischef i Polisregion Öst i pressmeddelandet.
Hemlig verksamhet
Anmälan gjordes enligt polisen under torsdagen och utredningen görs av särskilda åklagarkammaren.
Lennquist säger vidare att verksamheten runt informatörer är sekretessbelagd.
– Så jag kan inte gå in på några detaljer i det här fallet mer än att konstatera att här har allt inte gått enligt plan. Här behöver vi alla som varit involverade ta till oss av kritiken och säkerställa att rutiner följs. Om det konstateras att inget tjänstefel är begånget behöver vi se över vad vi kan göra för att säkerställa att vi minimerar risken för att det händer igen, säger Carina Lennquist.