Här byggs Senior materials fabrik i Eskilstuna. Nu föreslår seniorprofessor Åke Bergman att en oberoende utredning tillsätts. Foto: SVT

Professorn om Senior Materials utsläpp: ”Tillsätt en oberoende utredning”

Uppdaterad
Publicerad

En utredning av miljögiftet metylenklorids påverkan på miljön i Eskilstuna kräver expertkunskaper. Därför föreslår professor Åke Bergman att Eskilstuna kommun och företaget Senior materials tillsammans bör tillsätta en oberoende utredning.

Åke Bergman är seniorprofessor vid Örebro universitet och anses vara en av världens ledande experter inom miljökemi. Han har följt turerna kring Senior och företagets tillstånd att i framtiden få släppa ut 900 ton metylenklorid.

Bekymrad

Han är förvånad över att Kemikalieinspektionen beviljade företaget dispens för att få hantera stora mängder av Metylenklorid, även kallat DCM.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

– Utifrån mitt perspektiv är beviljat undantag från det svenska förbudet för användning av DCM mycket olyckligt, säger han.

Det som främst bekymrar honom är att ämnet är farligt att hantera i en arbetssituation samt att stora utsläpp kan ha negativa klimateffekter. Han anser dock inte att de som bor nära fabriken bör vara oroliga.

– Jag tror inte ens att man kommer kunna uppmäta metylenklorid på marknivå, har han sagt i en tidigare artikel.

Föreslår oberoende utredning

Han har dock stor förståelse för att debatten kring ämnet har skapat en utbredd oro i Eskilstuna.

– Jag förstår frustrationen hos boende i Eskilstuna men bedömning av risker för människor och miljö måste göras av experter. Det jag skulle föreslå är att Eskilstuna kommun tillsammans med Senior finansierar en oberoende utredning av utsläppen av DCM med analys av risker för människor och miljö, säger han.

Bergman menar att en vetenskapligt baserad analys är tidskrävande och förutsätter att rätt expertis ingår i utredningen. Han anser också att alternativ till metylenklorid måste utredas.

– Men vilket alternativ som än föreslås så måste det gå igenom en lika noggrann riskbedömning som den som jag föreslår för DCM-utsläppen som man idag har undantag för.

I klippet nedan svarar professor Åke Bergman på frågor om Metylenklorid.

Till vänster en porträttbild på seniorprofessor Åke Bergman. Till höger en bild från Seniors pågående fabriksbygge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förstår inte hur det skulle gå till”. Hör seniorprofessor Åke Bergman om oron och riskerna med den planerade användningen av metylenklorid vid Eskilstunafabriken Senior Materials. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet