Sörmlänningen Stefan Gehander har skrivit upp sig på Folklistan inför EU-parlamentsvalet. En bild på honom i blå skjorta samt en bild på en valurna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sörmländske Stefan Gehander har skrivit upp sig på Folklistan inför EU-parlamentsvalet i juni. I klippet hör du honom ge sin syn på Rysslands krig i Ukraina och vad Folklistans toppkandidat Jan Emanuel tycker om det. Foto: Privat / Johan Nilsson, TT

Prorysk bloggare från Nyköping kandiderar till EU – står med på nya Folklistan

Publicerad

Bland Folklistans kandidater till EU-valet finns flera sörmlänningar. En av dem är den proryske bloggaren Stefan Gehander som hoppas på en plats i parlamentet.

Nyligen startades partiet Folklistan där alla som vill kan skriva upp sig till kandidatur. Bland toppnamnen på listan finns Jan Emanuel, som tidigare varit aktiv inom Socialdemokraterna, och den tidigare kristdemokraten Sara Skyttedal.

Hittills har hundratals personer skrivit upp sig på den öppna listan. Däribland finns ett dussin sörmlänningar. Under den senaste femårsperioden har en av dem dömts för en trafikförseelse och en för bokföringsbrott.

EU-val 2024

Prorysk bloggare

Bland kandidaterna finns även Stefan Gehander i Nyköping. Han har sedan flera år drivit en blogg där han skriver proryskt innehåll. Han påstår bland annat att Rysslands anfallskrig mot Ukraina egentligen har startats av Väst. Gehander berättar att han lockades till Folklistan då alla är välkomna.

– Det är demokrati på riktigt, säger han.

Upp till folket att bestämma

Jan Emanuel är Folklistans förstanamn. Han menar att det är upp till folket att bestämma vem som ska vara med och styra, oavsett åsikter och världsbild.

– Demokratin är bökig. Den ger nämligen möjlighet för riktiga dårar att försöka bli valda, säger han.

Hör Stefan Gehander ge sin syn på Rysslands krig mot Ukraina och vad Jan Emanuel tänker om detta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet