• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta vad en återinförd civilplikt skulle innebära för räddningstjänsten i Strängnäs. Foto: SVT

Räddningschefen om återinförd civilplikt: ”Skulle vara ett oerhört stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Civilplikten skulle innebära ett välkommet tillskott. Det säger räddningschefen i Strängnäs, Mårten Eskilsson.

– Det skulle innebär att vi fick fler ”armar och ben” som kan hjälpa våra styrkor vid insatser.

Under måndagen meddelade regeringen att man vill återinföra den så kallade civilplikten; den civila motsvarigheten till värnplikt, men där man i stället för att bära vapen kan stötta civilsamhället på olika sätt.

Enligt Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, handlar det i ett första steg om att personer med räddningstjänstkompetens som blir krigsplacerade med civilplikt inom kommunal räddningstjänst. MSB uppskattar att denna grupp omfattar omkring 3 000 personer.

Och det här är välbehövligt, menar Mårten Eskilsson.

– Skulle vi få en stor påfrestning med flera bränder samtidigt så skulle det här vara ett oerhört stöd under höjd beredskap.

I klippet berättar Mårten Eskilsson hur många fler räddningsmän som räddningstjänsten i Strängnäs skulle kunna få om civilplikten återinfördes och vad han tycker om att plikten togs bort 2008.

Fakta: Civilplikt

  • Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt.
  • Inom civilplikten kan man göra lumpen som exempelvis räddningsman, sanerare, kraftledningsreparatör eller flygplatsbrandman.
  • En civilpliktig befattning får inte omfatta egentliga stridsuppgifter, däremot ordnings- eller bevakningsuppgifter.
  • Det centrala är att se till att viktiga delar av samhället fungerar vid krigsfara och i krig.
  • Sedan 2008 genomförs ingen grundutbildning för civilplikt, men regeringen kan återinföra skyldigheten att göra civilplikt om det finns behov av det.

Sammanställning: TT

Källa: Rekryteringsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.