Under måndagen meddelade regeringen att man vill återinföra den så kallade civilplikten; den civila motsvarigheten till värnplikt, men där man i stället för att bära vapen kan stötta civilsamhället på olika sätt.
Enligt Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, handlar det i ett första steg om att personer med räddningstjänstkompetens som blir krigsplacerade med civilplikt inom kommunal räddningstjänst. MSB uppskattar att denna grupp omfattar omkring 3 000 personer.
Och det här är välbehövligt, menar Mårten Eskilsson.
– Skulle vi få en stor påfrestning med flera bränder samtidigt så skulle det här vara ett oerhört stöd under höjd beredskap.
I klippet berättar Mårten Eskilsson hur många fler räddningsmän som räddningstjänsten i Strängnäs skulle kunna få om civilplikten återinfördes och vad han tycker om att plikten togs bort 2008.
Fakta: Civilplikt
- Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt.
- Inom civilplikten kan man göra lumpen som exempelvis räddningsman, sanerare, kraftledningsreparatör eller flygplatsbrandman.
- En civilpliktig befattning får inte omfatta egentliga stridsuppgifter, däremot ordnings- eller bevakningsuppgifter.
- Det centrala är att se till att viktiga delar av samhället fungerar vid krigsfara och i krig.
- Sedan 2008 genomförs ingen grundutbildning för civilplikt, men regeringen kan återinföra skyldigheten att göra civilplikt om det finns behov av det.
Sammanställning: TT
Källa: Rekryteringsmyndigheten