En person står i en lokal och visar upp en brandsäkerhetsdräkt som hänger i närheten. Dräkten är beige med reflekterande remsor och en ansiktsmask. I bakgrunden syns en cykel och väggar med ledningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett uppvaknande för oss” – Hör hur räddningstjänsten reagerade på avslaget. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Räddningstjänstens plan: Så ska Senior Materials fabrik kunna klassas som farlig

Uppdaterad
Publicerad

En olycka på Senior Materials framtida fabrik skulle kunna få ödesdigra konsekvenser. Om det börjar brinna kan metylenklorid, en kemikalie bolaget har dispens att hantera, övergå till en giftig gas.

Därför gör räddningstjänsten nu ett nytt försök för att få länsstyrelsen att klassa verksamheten som farlig.

Redan i somras begärde räddningstjänsten att länsstyrelsen i Sörmland skulle klassa Seniors framtida verksamhet som farlig enligt lagen om skydd mot olyckor. Med en ny klassning skulle räddningstjänsten kunna ställa större krav på företaget gällande säkerhetsrutiner, släckningsutrustning och bemanning.

– Det skulle ge oss helt andra verktyg, säger Stellan Jakobsson, ställföreträdande räddningschef i Eskilstuna.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Därför sågs inte verksamheten som farlig

I mitten av juli sa länsstyrelsen nej till begäran. Juristens motiveringen den gången var att företaget ännu inte börjat använda metylenklorid och därmed var verksamheten inte farlig och gick inte att klassa.

I den nya begäran som skickades till länsstyrelsen i veckan är frågan lite annorlunda formulerad. Den här gången vill räddningstjänsten att länsstyrelsen ska klassa verksamheten som farlig samma dag som Senior börjar hantera metylenklorid.

”Vi vill vara förberedda”

Enligt Jakobsson har räddningstjänsten varit i kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som anser att lagen medger en tolkning som innebär att en klassning kan göras i förväg.

Det skulle göra det möjligt för räddningstjänsten att rikta krav mot Senior redan innan den nya verksamheten drar igång.

– Vi vill vara så förberedda som möjligt, säger Stellan Jakobsson.

Hör vad en klassning skulle innebära i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet