– Jag tror absolut att det går att använda men vi måste kvalitetssäkra metoden, säger Kent Bobits på hälsovalsstaben som granskar Mendly. Foto: Albin Aghamn

Region Sörmland granskar chatterapiföretag: ”Ingen forskning att luta oss mot”

Publicerad

Region Sörmland tittar nu närmare på verksamheten kring det digitala vårdföretaget Mendly som erbjudit chatterapi via Vårdcentralen Centrum i Flen. Efter en granskning i tidningen ETC ska regionen nu undersöka om vårdcentralen erbjudit en typ av vård som varit avtalad.

Det digitala vårdföretaget Mendly samarbetar med den privata Vårdcentralen Centrum i Flen och genom avtalet med dem kan Mendly erbjuda kostnadsfri chatterapi för sökande i hela landet. Notan skickas till patientens hemregion.

Det handlar om en terapiform där man i ett KBT-upplägg får chatta med en terapeut som svarar patienten i chattmeddelanden 3–5 gånger i veckan. En metod som kallas asynkron chatt.

Det finns i dag för lite forskning på asynkron chatt för att man ska kunna veta att den ger resultat, enligt hälsovalsstaben på Region Sörmland.

35,9 miljoner kronor

Under 2020 och 2021 har Mendly fakturerat landets 21 regioner 35,9 miljoner kronor och totalt har man behandlat 13 317 personer.

– Vi tror absolut att man kan använda sig av den här typen av KBT men vi måste också se till att det blir resultat, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare för eHälsan i region Sörmland.

I det här fallet har Mendly ingått avtal med den privata vårdcentralen Centrum i Flen som alltså är underleverantör till Region Sörmland. Nu undersöker Region Sörmland om den här typen av behandling ska ingå i utbudet som vårcentraler ger.

– Det är rimliga diagnoser de behandlar men vi har fortfarande inte fått se resultat av deras behandlingar, så den utredningen pågår, säger Kent Bobits.

Avböjer intervju

Mendly vill inte låta sig intervjuas av oss men deras vd har svarat på frågor via mejl.

– Vi har precis som alla andra digitala vårdgivare i regionen regelbundna dialogmöten med Region Sörmland. Dessa möten är värdefulla för både oss och regionen för att skapa samsyn kring vårduppdraget. Vid det senaste mötet nu i veckan hade vi ett bra och konstruktivt samtal och vi känner god tillförsikt till att vi ska kunna räta ut de frågeställningar som uppstått, skriver vd:n Sebastian Ralph.

Han skriver i ett mejl att de arbetar med att göra en sammanställning av de resultat som behandlingen med asynkron chatt har gett.

– Vi kommer att skicka över det inom kort.

Inte heller vårdcentralen Centrum i Flen låter sig intervjuas. Verksamhetschefen Lena Andersson skriver i ett mejl att hon inte har tid. Hon skriver i ett mejl till SVT Sörmland att det är bra att regionen granskar verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.