Sjukvårdspersonal i en korridor och politikern Christoffer Öqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är förslagen tillräckligt utredda när de läggs på bordet från första början? Hör regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvists (M) svar i klippet. Foto: SVT

Regionens ekonomi fortsatt i kris – men beslut om sparåtgärder skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmlands ekonomiska kris pågår än och förslag om nya besparingsåtgärder tas ofta upp. Tisdagens fullmäktige var inget undantag då två större förslag låg på bordet – bland annat ett om en minskning av personal. Men båda återremitterades.

Under regionfullmäktiges möte på tisdagen var planen att ta nya beslut om besparingsåtgärder. Anledningen: Att man ännu inte nått önskat ekonomiskt resultat – trots tidigare besparingsåtgärder.

– En del börjar ge effekt, men vi behöver växla upp ytterligare nu, säger Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Bland förslagen var att minska personalen i samtliga regionens områden, vilket gällde alla yrkeskategorier. Samt att man ska skjuta upp införandet av samvårdsplatser för nyfödda vid Nyköpings lasarett.

Förslagen ska utredas vidare

Efter långa diskussioner kom fullmäktige fram till att båda förslagen ska återremitteras för vidare utredning.

Men det var ett beslut om en besparingsåtgärd som gick igenom. De interna priserna som delas ut i regionen pausas i två år. Något som kostar 350 000 kronor per år.

I videon: Hör varför man ville att förslaget om personalneddragningar skulle återremitteras.

Sämre resultat än väntat

Regionens kvartalsrapport från mars visade ett prognostiserat underskott på över en miljard kronor. Det är 140 miljoner kronor sämre än vad som är budgeterat för helåret.

Sparåtgärderna är nu många. Tjänster kommer att behöva tas bort för att spara pengar, enligt Christoffer Öqvist. Man har sedan tidigare lagt ett varsel på 700 tjänster.

Enligt regionen har inte antalet tillsvidare- och visstidsanställda minskat på totalnivå, men man har minskat på inhyrd personal, samt omfattningen av timanställda och mertidsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet