Om torkan håller i sig är det risk för ännu en vinter med foderbrist i Mälardalen. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Värme och torka bekymrar bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Vädret börjar bli rejält bekymmersamt för lantbruket. Vallskördarna som ska bli vinterfoder är magrare än vanligt på många håll, och kommer inte regnet snart är det risk för ännu en vinter med foderbrist.

Johan Söderbom driver ett lantbruk i Hällberga tillsammans med sin bror och har mjölkkor och odlar spannmål och vall. Han, liksom många andra lantbrukare är bekymrad över torkan och värmen.

– Katastrofen är ingen katastrof förrrän den är ett faktum. Men det ser inte bra ut om det inte kommer regn snart, säger han.

Bärgar skörden i förtid

I hans vallodlingar syns spåren av torkan tydligt.

– Dels så ser man det på höjden. Den brukar vara till knähöjd så här års. Och så ser man att bladen är nästan gråaktiga. De ska vara flottiga och breda och fina, då är det en bra vallskörd, säger han.

Och nu tar Johan Söderbom det säkra före det osäkra och bärgar skörden tidigare än vanligt.

– Vi är oroliga för att det kan förvärras om högtrycket ligger kvar. Torkan och blåsten kan göra att den vissnar ner, säger han.

Vallen skördas flera gånger under säsongen, så där finns det flera chanser till god skörd. Men spannmål och oljeväxter skördas bara en gång, och då är risken ännu större att de tar stryk av torkan.

Risk för ny foderbrist

Den gångna vintern var det svår foderbrist i bland annat Mälardalen. Och kommer inte regnet, så finns det risk att samma situation upprepas i vinter.

– Ja, den risken är ganska uppenbar. Den första skörden blir inte en full skörd, och blir det torka direkt efter det, så decimeras ju andraskörden också, konstaterar Johan Söderbom.

Han vet i alla fall vilket väder han skulle vilja se framöver.

– Vi skulle behöva en riktig rotblöta, både för grödor och skog och pollenallergiker. Och också med tanke på brandrisken, säger han.

– Men sedan får det gärna vara sommar. Vi behöver ju sol också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.