Foto: arkiv

Rökförbud på uteserveringar kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är tio år sen rökförbudet på krogen infördes. Och nu vill regeringen utöka rökförbudet, till att bland gälla uteserveringar också.

Och enligt  en rundringning som SVT gjort ser det idag ut att  finnas en riksdagsmajoritet för ett utökat rökförbud, Ett förbud. Och flera av dem vi möter på stan  ser fram emot att slippa rök även på uteserveringar.

– Man vill ju ha så rökfritt som möjligt, säger restaurangägaren Luay Esho Yalda som själv är rökare, och han fortsätter

– Jag kan ju uppleva att jag stör andra när jag röker på uteserveringar, så om det kommer ett  förbud är det inget jag kommer att klaga på, säger Luay Esho Yalda.

Enligt regeringens utredare Göran Lundahl kommer ett eventuellt förbud inte att träda i kraft förrän tidigast 2017, eftersom han har fram tiill mars 2016 på sig att lämna in ett slutligt förslag.

– Jag slutade delvis att röka på grund av att rökförbudet på krogen infördes för tio år sen, men jag inte tänkt så mycket på ett eventuellt förbud på uteserveriingar, men visst vore det skönt att slippa, men jag är ingen förbudsivrare säger Kecke Lundgren som sitter på en uteservering i Eskilstuna och han får medhåll av sin kamrat Pelle Mårdh.

– Visst skulle det vara skönt att slippa röken, men jag är inte heller någon förbudsivrare, säger Pelle Mårdh.

Restaranganställde Ismail Matti är inte heller så glad över förslaget om förbud, och han har en annan lösning på problemet.

– Det är många som röker så jag tycker inte att det bra att förbjuda rökning ute, men jag har tänkt att vi i stället delar på uteserveringen så att rökare sitter på ena sidan och ickerökar på andra sidan. Det har jag tänkt prova så får vi se hur det går, säger Ismail Matti.

Men andra tycker verkligen att det skulle vara skönt att slippa rökning även på uteserveringar och två som inte tycker speciellt synd om rökarna är Malin Åkerblom och Elin Öhman i Eskilstuna.

– Nej jag tycker inte synd om dem, det blir ju passiv rökning för oss, säger Malin Åkerblom.

– Vi som inte röker kan ju inte välja att inte få röken på oss, säger Elin Öhman.

En bit bort sitter kompisarna Romano Milevoj och Giovanni Troyse, och de har ett konkret förslag på vart rökarna kan ta vägen om det blir rökförbud även på uteserveringar.

– De får ta sig en promenad säger Giovanni Troyse.

– Skogen, de  kan röka i skogen, säger Romano Milevoj.

– Det är inget stort problem, det är bara att göra det, avslutar Giovanni Troyse, själv rökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.