En frisör sköljer håret på en kund vid en tvättstation. Frisören använder en vattenstråle från en handhållare för att skölja håret, medan olika hårprodukter syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska du göra om hårbotten kliar – hör överläkaren Lars Norlén svara på tre frågor om hårtvätt. Foto: Gorm Kallestad/TT

Därför ska du tvätta håret ofta – hudläkaren slår hål på vanliga myten

Publicerad

Har du hört att det är bra att tvätta håret sällan? Eller att man kan vänja av håret vid att bli fett? Det är myter, enligt Lars Norlén, överläkare i dermatologi.

– Det är vanligt att man gör precis tvärtom mot det som brukar vara det bästa, säger han.

Rönen om hur man ska tvätta håret är många och varierande. Men myten om att tvätta håret sällan är väl utbredd.

– Det är ett väldigt vanligt scenario när jag träffar patienter. Att de får rådet att sluta tvätta håret och då försämras besvären, säger Lars Norlén, hudläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Att tvätta håret sällan behöver inte nödvändigtvis vara dåligt, för vissa fungerar det. Men generellt är det bra att tvätta skalpen för att undvika inflammation.

– Problemet är fettproduktionen. Varje hårsäck har en liten talgkörtel som smörjer håret när det växer. Det finns en liten svamp i hårsäckarna som lever av de här talgfetterna. Svampen lämnar en restprodukt av omättade fettsyror som har en väldigt hög tendens att penetrera hud och skapa en lättare inflammation som ger en ökad fjällning i huden. Den kan också ge lite klåda och rodnad.

”Kan inte tvätta för mycket”

Att tvätta håret ofta leder däremot inte till några kända problem, enligt Lars Norlén.

– Jag har svårt att se hur man kan tvätta håret för mycket. Vanlig schamponering sliter i sig inte på håret.

En sak som är viktig att vara uppmärksam på är om klåda i hårbotten är långvarig, menar Norlén.

– Vid en väldigt kraftig inflammation kan man få en ärrbildning som gör att man tappar hår permanent. Har man en uttalad klåda som man inte haft tidigare, och den kvarstår trots att man tvättar skalpen oftare, så bör man söka hjälp.

Hur ska man tänka för att få ett hälsosamt hår? Hör Lars Norlén berätta mer i klippet.

Tredelad bild. Tre Eskilstunabor står på stan och pratar om hårtvätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hår är skitsvårt” – hör hur ofta några Eskilstunabor tvättar håret. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.