Black Friday är startskottet för julhandeln och en mycket viktig högtid för butikerna runt om i landet. Förra året handlade var tredje svensk på Black Friday och omsättningen landade på 7,1 miljarder, vilket var en ökning med 300 miljoner från året innan, enligt Postnord. Men i år har prognoserna sett annorlunda ut – coronapandemin sätter käppar i hjulen.
– Den här perioden är alltid viktig för handlarna. Och i år kan den avgöra om verksamheterna klarar sig eller inte, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel.
Restriktioner pressar branschen
De lokala råden manar invånarna att avstå från att vistas i inomhusmiljöer, så som butiker och köpcentrum. Trots att hälften av Black Friday-köpen förra året gjordes via nätet är många butiker fortfarande beroende av fysiska besök. Restriktionerna inför högtiden riskerar därför att påverka en redan pressad bransch, menar Svensk handel.
– Hur förståeligt det än är att vi alla måste vidta krafttag för att minska smittspridningen så är det klart att det är jättetufft för en bransch som redan har haft det svårt nio månader i rad, säger Mats Hedenström.
Han menar att den här perioden kan komma att avgöra handelns framtid och att den även kan komma att definiera nästa års arbetsmarknad.
– Under ett normalt år, ta till exempel 2019 så här långt in på året, hade handeln och besöksnäringen anställt 200 000 människor. Dessa har inte fått några jobb i år. Handeln är framför allt en viktig inkörsport för unga och utrikesfödda. Därför måste vi försöka ha balans.
Så tänker butiker i Sörmland
Lokalt i Sörmland har enskilda handlare olika strategier inför Black Friday. En bokhandel i Trosa kommer att sprida ut sina erbjudanden under veckan för att inte koncentrera all handel till en dag. De kommer även att erbjuda hemleverans. En klädbutik i Eskilstuna kommer att avstå helt från handelshögtiden.
– Det är en princip vi har. Sedan är det meningslöst att ha Black Friday då folk inte vill handla i affärer under coronapandemin. Och i princip alla som har Black Friday är stora kedjor, säger butiksägaren Adel Nesbah.
På ett konditori i Strängnäs kommer man att ta dubbelt betalt under fredagen och skänka hälften till Världsnaturfonden.
– Jag tycker att dagens konsumtionssamhälle är vansinnigt och det här med Black Friday uppmuntrar till köp av billiga produkter som vi inte behöver, och det är det alltid någon som får betala det verkliga priset, säger butiksägaren Ulrika Nilsson Stranius.
Både föreningarna Position Eskilstuna och Nysam Nyköping, som verkar för dynamiska städer, säger att de planerar inför Black Friday och julhandeln men att de ännu inte kan kommunicera ut någon plan i media.
Kommer du att shoppa trots restriktionerna?
En sjuksköterska • På väg hem från jobbet för att återlämna en trasig produkt på en elkedja. FULLSPÄCKAT på Drottninggatan i Stockholm! Ingen hänsyn tas till avstånd. Folk springer hals över huvud för att hitta "billiga fynd" och skiter i att det är en pandemi. Är det bara folk inom vården som bryr sig längre??
Blir irriterad på att de som sköter sig blir de som straffas i slutändan. Vi som pausar våra liv för att andra beter sig som idioter rent ut sagt. Om vårdpersonal får nog, vem ska ta hand om alla sjuka? Lycka till i pandemibekämpningen!
Ingen shopping nu! • Nej, nej, nej ingen shopping nu!
Vi borde alla tänka efter innan vi handlar. Det blir då bättre för alla. Att producera nytt hela tiden, kostar alltför mycket för vår natur. Vi borde i stället städa garderoben och bestämma oss för att göra oss av med några garderober. En garderob räcker!
anna • nej, det är lite sorgligt att black friday importerats de senaste åren. Innan hörde jag mer om köpfria dagen, även om det är en reaktion på black friday. Jag ska handla lite mat, men i övrigt går jag inte i butiker nu. Shoppar, som en aktivitet, gör jag aldrig längre. Vi behöver konsumera mindre, för att minska utsläpp, spara naturresurser, och minska arbetsbördan, så folk har tid att njuta av livet. Många har hus och lägenheter fulla med saker de aldrig hinner använda, det är bara sorgligt.