Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läraren Ewa Kälvehed berätta vilka metoder hon använder för att få alla elever i sitt klassrum att förstå vad hon pratar om. Foto: SVT

Så jobbar Eskilstunaläraren Ewa med elever som inte kan svenska: ”Alla sinnen hjälper till”

Uppdaterad
Publicerad

Barn som flytt kriget i Ukraina har rätt till skola i Sverige och efter en snabb kartläggning hamnar många av de ukrainska eleverna direkt i ett vanligt klassrum där alla pratar svenska.

På Skogsängsskolan i Eskilstuna har man ändrat metod. Nu sitter de ukrainska eleverna tillsammans med alla andra av skolans elever på lektionerna.

– Förr hade vi förberedelseklasser och då gick nyanlända elever där kanske ett helt år, oavsett vad de kunde och inte kunde. Sen började man göra om det och tittar mer på vad eleven har med sig sen tidigare och vilka ämnen de kan vara med på, berättar Ewa Kälvehed, lärare i årskurs 4-6.

Sörmland och kriget i Ukraina

Alla har rätt till språkstöd

Enligt skollagen är det krav på att alla elever ska få språkstöd på sitt modersmål. Hur mycket språkstöd alla ska få är dock inte preciserat. På Skogsängsskolan kommer en rysktalande språkstödjare under en halvdag en gång i veckan för att hjälpa två sjätteklassare.

– Språkstödet får allt material och går igenom det med våra elever. Förklarar, gör studiebesök och det har funkat väldigt bra, säger Ewa Kälvehed.

Digital hjälp

Eleverna får också hjälp av nya digitala verktyg. Det kan handla om bildstöd, förenklade texter och filmer som nyanlända elever kan titta på.

– Om vi till exempel tittar på en film och går igenom olika ord så kan de elever som inte kan svenska få de orden utskrivna på sitt modersmål så finns de med bredvid. Och så jobbar vi övergripande eftersom vi har så många barn med olika modersmål, säger Ewa Kälvehed.

I klippet: Följ med in i klassrummet och hör läraren om metoderna som hon använder sig av i undervisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet