Förra hösten satsades det stort på en skolmatskampanj riktad till högstadie- och gymnasieelever i Nyköping. Målsättningen var minskat matsvinn genom ökad matro och lagom med mat på tallriken.
Huvudrubrikerna var ”Lassa lagom” och ”Luncha lugnt”. Det handlade om lektioner, budskap i sociala medier och direkt information ute i matsalarna – via så kallade bordsryttare.
Utökad kampanj i höst
Resultatet blev så bra att informationen körs ut i repris nu under hösten 2024, med målet att nå ännu fler elever med budskapet.
– Vi bjuder in skolorna till det här utbildningspaketet igen och nu vill vi prova det på de mindre årskurserna också, säger Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef på måltidsserviceavdelningen vid Nyköpings kommun.
Tydligt resultat
Resultatet i 2023 års kampanj mättes i andel minskat matsvinn och var en jämförelse mellan fem veckor på vårterminen och höstterminen.
Det visade 20 procent mindre slängd mat på gymnasiet och 29 procent minskat matsvinn på högstadiet.
– Pedagoger och lärare tog lite av sin lektionstid och pratade om de här sakerna, varför man inte ska slänga mat och varför man ska äta skollunchen, säger Marianne Backrud Hagberg.
Stöd i forskningen
En ny rapport från Livsmedelsverket visar att fler elever skulle äta skollunch om de kände sig trygga i matsalen.
Det är forskare från Örebro universitet, Umeå universitet och Karolinska institutet som på uppdrag av Livsmedelsverket gått igenom aktuell forskning på området.
– Skolmatens kanske negativa klang ibland beror mycket på måltidsmiljön det har ju visat sig i många studier. Det som ligger på tallriken, det är klart att det påverkar men kanske inte så mycket som man tror, säger Marianne Backrud Hagberg.