Kvinna i matsal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så skapar Nyköpings kommun bättre ordning i skolmatsalarna – verksamhetsutvecklaren Cattis Stridh berättar. Foto: Robin Hult/SVT

Så skapade Nyköping lugnare skolluncher – får stöd i forskningen

Uppdaterad
Publicerad

Lugn och ro under skollunchen är lika viktigt som vad som står på matsedeln – visar ny forskning. I Nyköping körs i höst omgång två av en kampanj med just lunchlugn i fokus.

Förra hösten satsades det stort på en skolmatskampanj riktad till högstadie- och gymnasieelever i Nyköping. Målsättningen var minskat matsvinn genom ökad matro och lagom med mat på tallriken.

Huvudrubrikerna var ”Lassa lagom” och ”Luncha lugnt”. Det handlade om lektioner, budskap i sociala medier och direkt information ute i matsalarna – via så kallade bordsryttare.

Utökad kampanj i höst

Resultatet blev så bra att informationen körs ut i repris nu under hösten 2024, med målet att nå ännu fler elever med budskapet.

– Vi bjuder in skolorna till det här utbildningspaketet igen och nu vill vi prova det på de mindre årskurserna också, säger Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef på måltidsserviceavdelningen vid Nyköpings kommun.

Tydligt resultat

Resultatet i 2023 års kampanj mättes i andel minskat matsvinn och var en jämförelse mellan fem veckor på vårterminen och höstterminen.

Det visade 20 procent mindre slängd mat på gymnasiet och 29 procent minskat matsvinn på högstadiet.

– Pedagoger och lärare tog lite av sin lektionstid och pratade om de här sakerna, varför man inte ska slänga mat och varför man ska äta skollunchen, säger Marianne Backrud Hagberg.

Tjejer i intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser några elever i Nyköping på skolmaten och miljön i matsalarna. Foto: Robin Hult/SVT

Stöd i forskningen

En ny rapport från Livsmedelsverket visar att fler elever skulle äta skollunch om de kände sig trygga i matsalen.

Det är forskare från Örebro universitet, Umeå universitet och Karolinska institutet som på uppdrag av Livsmedelsverket gått igenom aktuell forskning på området.

– Skolmatens kanske negativa klang ibland beror mycket på måltidsmiljön det har ju visat sig i många studier. Det som ligger på tallriken, det är klart att det påverkar men kanske inte så mycket som man tror, säger Marianne Backrud Hagberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.